Τετάρτη 29.03.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παράπονα για αδιαφορία και στην Λεπτοκαρυά

05.06.2015

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο, η Λεπτοκαρυά είναι ένας συνοικισμός της πόλης που αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική και ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και πολλοί Τρικαλινοί επιλέγουν την ευρύτερη περιοχή για να κτίσουν εκεί τις κατοικίες τους.

Στη Λεπτοκαρυά βρέθηκε ο φακός του «Ε.Π.» για να καταγράψει τα προβλήματα της περιοχής και από τις συνομιλίες μας με τους κατοίκους, διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι ότι και δω τα προβλήματα και οι παραλείψεις περισσεύουν…

Ξεκινώντας από την είσοδο του οικισμού μετά την αερογέφυρα, ήρθαμε σε επαφή με κατοίκους αλλά και επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα στη συνοικία. Μας μετέφεραν τα παράπονά τους ότι οι προηγούμενες Δημοτικές αρχές δεν πρόσεξαν τη Λεπτοκαρυά όσο έπρεπε και ευελπιστούν πως η τωρινή δεν θα αποδειχθεί κι αυτή μια από τα ίδια.

Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που μας έθιξαν είναι η καθαριότητα. Οι κάδοι των σκουπιδιών είναι λίγοι για να εξυπηρετήσουν όλη την περιοχή και δεν επαρκούν. Πρέπει να τοποθετηθούν νέοι, ενώ οι ήδη υπάρχοντες χρειάζονται πλύσιμο και συντήρηση. Μεγάλο επίσης πρόβλημα θεωρούν την υπερβολική βλάστηση που ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες γίνεται ανεξέλεγκτη, δημιουργώντας ποικίλα προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Μεγάλα χόρτα καλύπτουν πεζοδρόμια, πλατείες και παιδικές χαρές δημιουργώντας μια πολύ άσχημη εικόνα και καταστώντας επικίνδυνη τη διέλευση σε τέτοιους χώρους, ειδικά μικρών παιδιών. Οι κάτοικοι αιτούνται από την γεωπονική υπηρεσία του Δήμου, να επισκεφθεί το συντομότερο την περιοχή τους, προτού τους σκεπάσουν τα χόρτα.

Για το οδικό δίκτυο της συνοικίας μας μίλησε η κ. Βασ. Τρικάλη, η οποία ήταν και υποψήφια Δημοτική σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές. Υπάρχουν αρκετοί δρόμοι σε κακή κατάσταση με λακκούβες, αλλά ο δρόμος πίσω από την εκκλησία πράγματι ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Όπως επίσης και ένα μικρό κομμάτι δρόμου, γύρω στα 100 μ., κοντά στο κοιμητήριο. Η ίδια μάχεται να πετύχει την ασφαλτόστρωσή τους και κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, λέγοντας πως οι κάτοικοι που μένουν εκεί, έχουν σπάσει τα αυτοκίνητά τους από το κακό οδόστρωμα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ο ελλιπής φωτισμός σε όλη τη συνοικία. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται πως όταν πέφτει το σκοτάδι, υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και στα περαστικά αυτοκίνητα αλλά και στους διερχόμενους κατοίκους  και ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα.

Οι παιδικές χαρές σχεδόν όλες απ’ αυτές που υπάρχουν στη Λεπτοκαρυά είναι παρατημένες με πολλά εξαρτήματα να είναι διαλυμένα και συνεπώς επικίνδυνα για την ασφάλεια των παιδιών που παίζουν εκεί. Στην κεντρική παιδική χαρά του οικισμού, πίσω απ’ το περίπτερο υπάρχουν παντού μεγάλα χόρτα και όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες τεράστιες πέτρες δίπλα από εκεί που παίζουν τα παιδιά. Κι όπως μας διαβεβαίωσαν οι κάτοικοι έχουν πολύ καιρό που είναι εκεί, χωρίς κάποιος να ευαισθητοποιηθεί και να φροντίσει για την απομάκρυνσή τους. Ας ελπίσουμε να απομακρυνθούν έγκαιρα από τους αρμόδιους προτού κάποιο παιδί χτυπήσει ή τραυματιστεί.

Ορισμένοι εξαπέλυσαν βολές προς τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές ότι έχουν εγκαταλείψει τη Λεπτοκαρυά, όχι όμως και το γειτνιάζοντα οικισμό της Τρίκκης. Εκεί έριχναν και ρίχνουν μεγάλο βάρος, εξαιτίας των ανθρώπων που διαμένουν εκεί, κάνοντας λόγο για παιχνίδι συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή δεν υφίσταται κάποιος Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός σύλλογος, παρά μόνο αυτός των γυναικών. Παλιά υπήρχε αλλά έχει πια αδρανοποιηθεί. Υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιους να επανασυστήσουν τον σύλλογο, διαμαρτύρονται όμως ότι δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τα παλιά μέλη, αφού δεν παραδίδουν σφραγίδα και χρήσιμα έγγραφα που χρειάζονται για να γίνει κάτι τέτοιο. Ακόμη κι όταν προτάθηκε από κάποιους να γίνει δεντροφύτευση στον λόφο πάνω από τη συνοικία, ώστε να υπάρξει μια αισθητική και όχι μόνο, αναβάθμιση της περιοχής, κάποιοι αντέδρασαν κι αρνήθηκαν. Υπάρχουν ευθέως βολές προς κάποιους, μέσα στη συνοικία, που βολεύονται σε μια τέτοια κατάσταση.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ και το οδοιπορικό μας στην Λεπτοκαρυά, θα θέλαμε και εμείς να ενώσουμε τη φωνή μας, μ’ αυτή των ανθρώπων που ζουν εκεί και ζητάνε την στοιχειώδη στήριξη και φροντίδα εν μέρους της Δημοτικής αρχής, για τη βελτίωση βασικών υποδομών, ώστε η συνοικία που έτσι κι αλλιώς είναι μια αναπτυσσόμενη γειτονιά, να γνωρίσει καλύτερες μέρες.

Δημήτρης Παδιός

[fbcomments]