Σάββατο 24.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λένα Χαλβατζά: Με όραμα ανάπτυξης για τον δήμο Φαρκαδόνας

02.04.2019 /

«Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα υγιές κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητας ζωής για όλους μέσω υπηρεσιών και προγραμμάτων που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών».

 Ετοιμη να μεταφέρει την εμπειρία της από έναν μεγάλο δήμο, όπως είναι αυτός των Αθηνών και να δώσει μια νέα προοπτική στον δήμο Φαρκαδόνας, δηλώνει η υποψήφια δήμαρχος Λένα Χαλβατζά που ξεκίνησε δυναμικά τον αγώνα της, δίνοντας μια άλλη δυναμική. Στόχος της είναι να καλλιεργήσει την πεποίθηση όλων των δημοτών όπου κι αν κατοικούν, από την μια άκρη έως την άλλη, ότι είναι πολίτες του ίδιου δήμου και απολαμβάνουν ισότιμα όλες τις υπηρεσίες της Δημοτικής Αρχής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

  • Κ. Χαλβατζά πρώτη φορά ενασχόλησης με τα κοινά και μάλιστα διεκδικώντας τον δήμο Φαρκαδόνας. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Όλοι μας κουβαλάμε τις αναμνήσεις των παιδικών και νεανικών μας χρόνων από τον τόπο που μεγαλώσαμε.  Όταν μάλιστα συνεχίζουμε τη ζωή μας μακριά από τον τόπο καταγωγής μας αυτές οι αναμνήσεις μετατρέπονται σε πολύτιμη κληρονομιά και διαρκές χρέος.

Θεωρώ λοιπόν, πως για μένα ήρθε η στιγμή να προσπαθήσω να ξεπληρώσω το χρέος μου στον τόπο που τόσο αγαπώ. Ύστερα από μία μεγάλη επαγγελματική πορεία στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, καθώς και με την εξειδικευμένη κατάρτισή μου στο χώρο αυτό, εκτιμώ πως η γνώση και η εμπειρία  που απέκτησα μπορούν να αποτελέσουν τα αναγκαία εφόδια για μία νέα πορεία για το Δήμο Φαρκαδόνας. Μία πορεία που θέλω να χαράξουμε μαζί με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον! Η απόφαση ενεργούς συμμετοχής στα κοινά δεν είναι ποτέ εύκολη. Εύκολη είναι η παραίτηση και η κριτική εκ του ασφαλούς. Όμως όταν ξέρεις πως ο τόπος σου έχει δυνατότητες που παραμένουν ανεκμετάλλευτες πρέπει να πάρεις τη δύσκολη απόφαση. Δεν επιτρέπεται να μείνεις θεατής όταν ξέρεις πως η ανεργία και η εγκατάλειψη του τόπου από τους νέους δεν είναι μονόδρομος.

  • Υποψήφια με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Πρέπει να παίζουν ρόλο τα κόμματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι υπεράνω χρωματισμών, ιδεολογικών αγκυλώσεων, λαϊκιστικών εξάρσεων και κομματικών σκοπιμοτήτων ή άλλων σκοπιμοτήτων. Οφείλω όμως να αναφέρω ότι ο δημοκρατικός χώρος, του οποίου ιστορικά ο ρόλος έχει αποδειχθεί ως εξαιρετικά σημαντικός για την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω και να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες των πολιτών. Δεν είναι ο στόχος μου να λειτουργώ για επιλεκτικά σύνολα αλλά για το σύνολο όλων των Δημοτών, για ένα πραγματικά Δήμο όλων των Δημοτών. Όπως έγραψε και ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος, «Εδώ δεν είναι να `μαι εγώ πάνω από σένα, ή εσύ πάνω από μένα. Εδώ είναι να `ναι ο καθένας μας πάνω από τον εαυτό του…».

 

  • Τι είναι αυτό που θα αλλάζατε πρώτα απ’ όλα στο δήμο Φαρκαδόνας

Μέσα από τη δράση και την όλη παρουσία μας, να αποκαταστήσουμε την χαμένη αξιοπιστία της δημοτικής αρχής .Να καλλιεργήσουμε την πεποίθηση όλων των δημοτών όπου κι αν κατοικούν, από την μια άκρη έως την άλλη, ότι είναι πολίτες του ίδιου δήμου και απολαμβάνουν ισότιμα όλες τις υπηρεσίες της Δημοτικής Αρχής. Να καταστήσουμε ξανά ελκυστική στους πολίτες τη συμμετοχή στα κοινά γιατί θέλουμε  έτσι  να  γίνουν  συνδιαμορφωτές του προγράμματος που θα υλοποιηθεί και γιατί όχι οι κριτές της πορείας μας σε κάθε βήμα . Για να αλλάξουμε, έτσι, όλοι μαζί τη ζωή μας. Να κάνουμε τον τόπο, που γεννηθήκαμε, που μεγαλώσαμε, που ζούμε και εργαζόμαστε, μια περήφανη πόλη. Μια πόλη ακόμα πιο όμορφη, πιο λειτουργική, πιο ποιοτική, πιο ζωντανή και με περισσότερες ευκαιρίες για μας και τις γενιές που έρχονται.

Ο Αριστοτέλης το είπε καλύτερα… η πόλη δεν υπάρχει μόνο για τα ζην αλλά για το ευ ζην.
Πρέπει δηλαδή να είναι δομημένη και προσανατολισμένη ώστε να εξυπηρετεί τη συλλογική ζωή, να παρέχει ποιότητα ζωής και να προσφέρει τις δυνατότητες για την ανάπτυξη κάθε ηθικής και πνευματικής δραστηριότητας των πολιτών.

 

  • Διευθύντρια Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στο Δήμο Αθηναίων. Τι από αυτά που έχετε ζήσει στην οργάνωση ενός τεράστιου δήμου, όπως είναι ο δήμος Αθηναίων, θα μεταφέρατε και στην Φαρκαδόνα;

 Ένας Δήμος δεν μπορεί να σταματήσει να αλλάζει. Οι ανάγκες των Δημοτών με το πέρασμα του χρόνου αλλάζουν συνεχώς και έτσι ένας Δήμος θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε σε εγρήγορση για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτές. Ο Δήμος πρέπει να εξυπηρετεί τον Δημότη και όχι το αντίθετο.

Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί να αλλάξει όλη τη δομή του τρόπου παροχής υπηρεσιών προς τους  δημότες, να εξαλείψει την γραφειοκρατία άρα και την ταλαιπωρία των πολιτών, να γίνει ο κάθε δημότης το κέντρο της λειτουργίας του. Επίσης με  τη χρήση νέων εύκολων τεχνολογιών μπορούμε τα έχουμε άμεση και διαφανή επικοινωνία του πολίτη με το δήμο,  με στόχο να γίνει επιτέλους ο δήμος φιλικός στους δημότες.

Η κάρτα του δημότη είναι  ένα παράδειγμα διευκόλυνσης των δημοτών και απαλλαγής τους από την περιττή  γραφειοκρατία .

 

  • Το όραμά σας αν εκλεγείτε δήμαρχος και μάλιστα θα είστε η πρώτη δήμαρχος γυναίκα στο νομό, ποιο είναι;

Θα απαντήσω σε πληθυντικό αριθμό και έτσι πάντα θα μιλώ, γιατί αυτή είναι η πρώτη και βασική μου αρχή. Το εμείς πάνω και πέρα από το κάθε εγώ. Αυτό ίσως αποτελεί κομμάτι της γυναικείας ταυτότητας μου, μιας και θίξατε το γεγονός ότι θα είμαι η πρώτη δήμαρχος του Νομού Τρικάλων.

Όραμά μας λοιπόν ,είναι να δημιουργήσουμε ένα υγιές κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητας ζωής για όλους μέσω υπηρεσιών και προγραμμάτων που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, τις υγιείς δραστηριότητες, τη συμμετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Προστατεύοντας το περιβάλλον, φροντίζοντας για την μείωση της σπατάλης ενέργειας και νερού αλλά και για την εκμετάλλευση αυτών, ενθαρρύνοντας και προφυλάσσοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αναβαθμίζοντας το εύρος των επιλογών για τους επισκέπτες με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού.

Με αδιαπραγμάτευτη αρχή τον προσανατολισμό μας στον άνθρωπο, με ασπίδα τις ηθικές μας αξίες και όπλο τις προσωπικές και συλλογικές μας ικανότητες, δηλώνουμε έτοιμοι και έτοιμες για τον τίμιο αγώνα μας , δίνοντας την υπόσχεση πως όπως ξεκινήσαμε, έτσι θα τελειώσουμε, μαζί, με το κεφάλι ψηλά.

 

 

  • Ποια είναι η αντιμετώπιση των κατοίκων στα χωριά όπου πάτε;

Είναι αλήθεια ότι οι κάτοικοι των χωριών του τόπου μας  νιώθουν ξεχασμένοι μόνοι και απομονωμένοι από τη δημοτική αρχή. Η επαφή μας μαζί τους μας εκπλήσσει ευχάριστα καθώς αντιλαμβάνονται την υποψηφιότητα μας ως μια υγιή υποψηφιότητα  χωρίς ιδιοτέλεια ,με όραμα και στόχο την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών και την ανάπτυξη του τόπου, ώστε να κρατηθούν οι νέοι άνθρωποι σ αυτόν. Μας συγχαίρουν για  την απόφασή μας να ασχοληθούμε με τα κοινά και πιστεύουν ότι είμαστε το αύριο του τόπου μας καθώς έχουν απαξιώσει παλαιούς και ηγεμονικούς τρόπους διοίκησης του δήμου. Προσωπικά δέχομαι πολλές ευχές και αντλώ δύναμη από τον τρόπο που με υποδέχονται και συμμετέχουν στο διάλογο μας και δεσμεύομαι δημόσια  ότι τα χωριά θα αποτελέσουν την προτεραιότητα μας την επόμενη ημέρα.

 

  • Με την συγκρότηση του συνδυασμού σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;

Ξέρετε όπως προανέφερα η συγκρότηση του συνδυασμού με ανθρώπους που υπηρετούμε τις ίδιες αξίες και έχουμε κοινή αντίληψη για τον τρόπο συμμετοχής μας στη διοίκηση του δήμου, είναι το σημαντικότερο σημείο της υποψηφιότητας μας. Αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη παραδοχή  για την υποδοχή οποιασδήποτε υποψηφιότητας στον συνδυασμό. Παρόλα αυτά είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο και το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει κάποια εκδήλωση για την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων που θα απαρτίζουν το συνδυασμό μας.

 

  • Πως κρίνετε το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής;

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει ήδη κριθεί στη συνείδηση των δημοτών και η κρίση αυτή θα καταγραφεί με την ψήφο τους στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Προσωπικά πιστεύω ότι η σημερινή δημοτική αρχή λειτούργησε διεκπεραιωτικά, χωρίς να έχει λάβει υπόψη της  ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξ’ ορισμού της, εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία και έχει την ευθύνη να εξυπηρετεί αποτελεσματικά (δηλαδή έγκαιρα και με το χαμηλότερο κόστος προς την κοινωνία), με διαφάνεια και υπευθυνότητα και με στόχο πάντοτε την καλή ποιότητα ζωής και ευημερία του συνόλου

Στο σημερινό μάλιστα ανταγωνιστικό περιβάλλον, βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρόκληση αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου και δυστυχώς έχασε την ευκαιρία που οι κάτοικοι της έδωσαν ,ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης και καλύτερες προοπτικές για τους κατοίκους της.

Σε οτιδήποτε αφορά τις υπηρεσίες που  κλήθηκε  καθημερινά να παρέχει στους δημότες, η ανεπάρκεια και έλλειψη σχεδιασμού δημιούργησαν την εντύπωση  διακριτικής μεταχείρισης των πολιτών.

Τέλος πιστεύω ότι δεν λειτούργησε με γνώμονα την πεποίθηση ότι είναι απ’ ευθείας υπόλογη  στους δημότες, ότι  είναι υποχρεωμένη να είναι  ανοικτή και να λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια απέναντι στους φορολογούμενους , σε ότι αφορά την ετήσια στοχοθέτηση, μέσω δημοσίευσης επίσημων προτύπων μέτρησης της επίδοσης.

Με απλά λόγια, η σημερινή δημοτική αρχή δεν λειτούργησε με τους δημότες στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της.-

[fbcomments]