Την άποψη που από καιρό τώρα έχουμε διατυπώσει (μέσα από τις μελέτες των επιστημόνων φυσικά), ως energospolitis.gr και είχαμε την Δευτέρα ως κεντρικό θέμα στην εφημερίδα, πως τα φράγματα που δεν έγιναν στα ημιορεινά της Θεσσαλίας δεν είναι έργα βιτρίνας, αλλά έχουν πρωτίστως αντιπλημμυρικό χαρακτήρα και στη συνέχεια ι αναπτυξιακό ρόλο μέσα από την άρδευση το καλοκαίρι και έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, ήρθε να ενισχύσει ο καθηγητής της Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας αλλά και ο χημικός και περιβαντολόγος Ζήσης Αργυρόπουλος, που μίλησαν χθες στη Θεσσαλία τηλεόραση
Ο κ. Λέκκας
Τους λόγους που οδήγησαν στο να πλημμυρίσουν τα Φάρσαλα και η Καρδίτσα ανέλυσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λεκκας στα Γεγονότα της Θεσσαλιας τηλεόρασης. Ο κ. Λέκκας εξήγησε πως η εγκατάλειψη των ορεινών περιοχών της Θεσσαλίας, θα οδηγήσει και στη εγκατάλειψη του κάμπου. Τα φράγματα που δεν έγιναν, η αποψίλωση των δασών, ο άναρχος τρόπος που λειτουργεί η υδρονομία στον κάμπο, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε αυτά τα οδυνηρά αποτελεσματα.
Δυστυχώς πάνω από τη νότια και νοτιοδυτική Θεσσαλία (περιοχές Αλμυρού, Φαρσάλων και Καρδίτσας) συναντήθηκε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, με ένα βορειοανατολικό χαμηλό βαρομετρικό και έτσι στην κυριολεξία οι περιοχές αυτές βρέθηκαν «στο μάτι του κυκλώνα», ανέφερε ο κ. Λεκκας και κατεληξε ότι δεν έχει όλα αυτά τα χρόνια γίνει ενίσχυση της ορεινής υδρονομίας και ζώνες ανάσχεσης των ορεινών νερών που με μεγάλη ταχύτητα και κλίση ρέουν προς τον καμπο των Φαρσάλων, την Καρδίτσα, τους Σοφάδες και τον Παλαμά.
Με εξαίρεση το φραγμα Σμοκόβου, που γλίτωσε από τα χειρότερα την πόλη των Σοφαδων, αυτή τη φορά και κατ’ επέκταση ίσως και τη Μεταμόρφωση, εν αντιθέσει με τον Οκτώβρη του 1994, δεν έχουν γίνει άλλα έργα στα ανάντι.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Διεύθυνσης Εγγείων βελτιώσεων και μέλος της ΕΘΕΜ Κώστα Γκούμα, από το φράγμα Σμοκόβου συγκρατήθηκαν 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τα οποία θα πλημμύριζαν την πόλη των Σοφάδων. Αν είχε κατασκευαστεί το φράγμα Μουζακίου για παράδειγμα ο κάμπος της Καρδίτσας θα είχε γλιτώσει 250 εκατομμύρια τόνους νερού και αν είχε κατασκευαστεί το φράγμα στον Ενιέα στη Σκοπιά Φαρσάλων, άλλα 100 εκατομμύρι κ.μ. νερού θα είχαν συγκρατηθεί από το να πνίξει ο Ενιπέας τα Φάρσαλα και τον Παλαμά…
Οι πέντε παράγοντες για την πλημμύρα στη Θεσσαλία
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας. αναφέρθηκε στους πέντε παράγοντες που συνέβαλαν καταλυτικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα, πλημμυρίζοντας 5.000 κατοικίες:
Οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.
Οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμισου και Σοδαφίτικου ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών.
Η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά.
Η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών.
Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών.
«Τα έντονα φαινόμενα συσχετίζονται με την κλιματική κρίση και προβλέπεται να εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα», κατέληξε ο καθηγητής.