Πέμπτη 09.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πώς λειτουργούν οι τράπεζες μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας

20.07.2015

Αθήνα
Ανοίγουν σήμερα, Δευτέρα, οι τράπεζες μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας. Ο τρόπος επαναλειτουργίας τους ορίζεται με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σε ό,τι αφορά τις αναλήψεις, αυτή την εβδομάδα (Δευτέρα έως Παρασκευή) θα μπορεί κάποιος να πάρει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 300 ευρώ μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Από το Σάββατο 25 Ιουλίου, και για κάθε εβδομάδα που ακολουθεί, δηλαδή Σάββατο με Σάββατο, θα μπορεί κάποιος να παίρνει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 420 ευρώ σε μία ανάληψη, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εάν κάποιος δεν πάρει αυτή την εβδομάδα τα 300 ευρώ, δεν θα μπορεί να πάρει την επόμενη που ακολουθεί 300 ευρώ + 420 ευρώ, αλλά μόνο τα 420 ευρώ.

Από το Σάββατο 25 Ιουλίου και μετά για κάθε εβδομάδα το ποσό των 420 ευρώ σωρευτικά θα μπορούν να σηκώνουν και οι συνταξιούχοι.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις και τους σπουδαστές στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από την Ελλάδα 5.000 ευρώ το τρίμηνο. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

Για την περίπτωση νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται καταβολή μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό.

Αναφορικά με τις τραπεζικές θυρίδες, κάθε πολίτης έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές, ωστόσο πολλές τράπεζες-επειδή υπάρχουν πολλές θυρίδες σε κάποια υποκαταστήματα-ζητούν να υπάρχει ραντεβού για να αποφευχθεί συνωστισμός και να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση.

Επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών βάσει του πιστωτικού ορίου που θέτει η Τράπεζα.

Για τους λογαριασμούς, απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι, καταθετικοί ή όψεως, να προστίθενται συνδικαιούχοι ή να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.

Προβλέπονται, ωστόσο, ορισμένες εξαιρέσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορούν να ανοιχθούν νέοι λογαριασμοί για μισθοδοσία, για υποχρεώσεις προς το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα, για καταβολή νέων συντάξεων ή επιδομάτων, για εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Επίσης, απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή πλήρης λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων με εξαιρέσεις που αναφέρονται στην ΠΝΠ.

Για τα δάνεια, κάποιος μπορεί να εξοφλήσει τη δόση του μέσω λογαριασμού, αλλά δεν μπορεί καταβάλει μεγαλύτερο ποσό ή να εξοφλήσει ολόκληρο το δάνειο.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, απηύθυνε έκκληση στους αποταμιευτές να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες. «Πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο. Αν στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα, τα προβλήματα θα είναι λίγα και θα τα ξεπεράσουμε» τόνισε.

Η κ. Κατσέλη συνέστησε να γίνεται χρήση των χρεωστικών καρτών για ασφαλείς συναλλαγές και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ τόνισε ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα λάβει νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση αυτής της συνήθειας.
Newsroom ΔΟΛ