Κυριακή 29.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λάρισα: Καταδίκη γιατρού για ανθρωποκτονία από αμέλεια

06.12.2022 /

Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή καταδίκασε σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας έναν γιατρό για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Για το ίδιο αδίκημα το δικαστήριο αθώωσε τον δεύτερο κατηγορούμενο, επίσης γιατρό, και τον τρίτο κατηγορούμενο, ιδιοκτήτη ιδιωτικής υγειονομικής κλινικής.

Θυμίζουμε ότι η δίκη ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου (πρώτη δικάσιμος) και σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πρώτος κατηγορούμενος, ορθοπεδικός στο επάγγελμα, συνταγογράφησε στις 20 Ιανουαρίου του 2017 μεθοτρεξάτη σε μεγάλες ποσότητες σε χρόνια νεφροπαθή τελικού σταδίου με τη σύμφωνη γνώμη του δεύτερου κατηγορούμενου, ο οποίος είναι παθολόγος στην κλινική που ο νεφροπαθής πραγματοποιούσε αιμοκάθαρση από το 2009. Ο τρίτος κατηγορούμενος, διευθυντής της εν λόγω κλινικής, κατηγορούνταν για μια σειρά παραβάσεων όπως το ότι δεν αντέλεξε στη χορήγηση της μεθοτρεξάτης, δεν προέβη στον διαρκή αιματολογικό ή κλινικό έλεγχο και δεν έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη τοξικότητας του φαρμάκου στον οργανισμό του ασθενούς.

Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ένοχο τον πρώτο κατηγορούμενο για τη πράξη της συνταγογράφησης και δοσολογίας της μεθοτρεξάτης και κατά πλειοψηφία αθώο τον δεύτερο κατηγορούμενο. Για τον τρίτο κατηγορούμενο το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του. Όπως είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ο δεύτερος κατηγορούμενος δεν γνώριζε για την ποσότητα της δοσολογίας που συνταγογράφησε ο πρώτος κατηγορούμενος. Τόνισε επίσης η πρόεδρος πως  κρίθηκε από το δικαστήριο ότι αιτία του θανάτου δεν ήταν η μεθοτρεξάτη αλλά η συνταγογράφηση του φαρμάκου στη συγκεκριμένη δοσολογία.

Έτσι το δικαστήριο έκρινε ένοχο μόνο τον πρώτο κατηγορούμενο επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

larissanet.gr

[fbcomments]