Τετάρτη 28.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε Αγοραστό και Παπαστεργίου… “στοιχηματίζει” ο Καρδούλας

01.04.2019

Νίκος Καρδούλας: Μετατροπή των αποδόσεων των εταιρειών στοιχημάτων για ευρωεκλογές, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Δήμαρχο Τρικκαίων, σε πιθανότητες επαλήθευσης

Οι εταιρείες στοιχημάτων ήδη άνοιξαν το ποντάρισμα για τις εκλογές του Μαΐου και ήδη ξεκίνησαν να βγαίνουν οι αποδόσεις για το ποιοι θα είναι οι επόμενοι Δήμαρχοι στις μεγάλες πόλεις, αλλά και Περιφερειάρχες. Για τις Ευρωεκλογές οι εταιρείες στοιχημάτων δεν δίνουν μόνο αποδόσεις για το πιο κόμμα θα βγει πρώτο, αλλά και αποδόσεις για το τι ποσοστό θα πάρει το κάθε κόμμα, με την έννοια ότι δίνουν άλλη απόδοση εάν ένα κόμμα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από ένα συγκεκριμένο ποσοστό και άλλη απόδοση εάν ένα κόμμα πάρει μικρότερο ποσοστό από το ίδιο συγκεκριμένο ποσοστό (overκαιunder).

Όμως τι σημαίνουν οι αριθμοί της απόδοσης, π.χ. απόδοση 2,3; Οι αποδόσεις των εταιρειών στοιχημάτων αντιπροσωπεύουν κάτι σημαντικό και αυτό είναι οι πιθανότητες που δίνει η εταιρεία στο να συμβεί το γεγονός.Το στοίχημα είναι ξεκάθαρα ένα παιχνίδι πιθανοτήτων και κάθε απόδοση που προσφέρεται από τις εταιρείες στοιχημάτων, αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες πιθανότητες επαλήθευσης.

Η κατανόηση των αποδόσεων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε παίκτης του στοιχήματος,ηδε μετατροπή των αποδόσεων των διαθέσιμων επιλογών σε πιθανότητες αποτελεί μια ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικασία για τους παίκτες του στοιχήματος.

Στο παρόν άρθρο οι αποδόσεις των εταιρειών στοιχημάτων για τις ευρωεκλογές, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τοΔήμοΤρικκαίων, μετατράπηκαν σε συγκεκριμένες πιθανότητες επαλήθευσης, δηλαδή πόσο πιθανόν επί τοις εκατό είναι να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ή Δήμαρχος Τρικκαίωνή πόσο πιθανό επί τοις εκατό είναι ένα κόμμα να είναι πρώτο στις ευρωεκλογές και παρουσιάζονται παρακάτω. Οι εταιρείες στοιχημάτων για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές συμπεριλαμβάνουν και το δεύτερο γύρο αν υπάρξει.

Για τις ευρωεκλογές οι αποδόσεις των εταιρειών στοιχημάτων για το πιο κόμμα θα βγει πρώτο, καθώς και οι αντίστοιχες πιθανότητες παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η πιθανότητα η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές σύμφωνα με το μέσο όρο των εταιρειών στοιχημάτων είναι 87,1%, ενώ η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα είναι 9,2%.

Για τον επόμενο Περιφερειάρχη Θεσσαλίαςοι αποδόσεις των εταιρειών στοιχημάτων, καθώς και οι αντίστοιχες πιθανότητες παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η πιθανότητα ο Κώστας Αγοραστός να είναι ο επόμενος ΠεριφερειάρχηςΘεσσαλίας σύμφωνα με το μέσο όρο των εταιρειών στοιχημάτων είναι 78,6%, ενώ η πιθανότητα ο Νίκος Τσιλιμίγκαςνα είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι 14,6%.

Για τον επόμενο Δήμαρχο Τρικκαίων οι αποδόσεις της εταιρείας STOIXIMAN, καθώς και οι αντίστοιχες πιθανότητες παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η πιθανότητα ο Δημήτρης Παπαστεργίου να είναι ο επόμενος Δήμαρχος Τρικκαίων σύμφωνα με την εταιρεία STOIXIMAN είναι 86,1%, ενώ η πιθανότητα ο Κώστας Κρεμμύδας να είναι ο επόμενος Δήμαρχος Τρικκαίων είναι 8,3%.

Οι αποδόσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων μέχρι τις 26 Μαΐου, είναι ενδεχόμενο να  διαφοροποιηθούν, όπως συνέβη και στο παρελθόν σε ανάλογες εκλογικές αναμετρήσεις.

Νίκος Καρδούλας

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MScΤηλεπισκόπησης UK – Συνταγματάρχης ε.α.

Τομεάρχης Οργανωτικού ΝΔ Τρικάλων