Τρίτη 04.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΓΕΩΤΕΕ: Αμεσα Αχελώος και μικρά φράγματα

11.10.2020

H μόνη λύση για να μετριαστούν τα προβλήματα λειψυδρίας το καλοκαίρι και να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στο θεσσαλικό κάμπο, είναι να προχωρήσουν τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, αλλά και τα μικρά και μεσαία φράγματα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ενδιαφερουσας επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε  στη Λάρισα.

Ο κ. Στεφανάκος ο οποίος ήταν εισηγητής στην επιστημονική συνάντηση που διοργάνώσαν το ΓΕΩTΕΕ Κεντρικής Ελλάδας και ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, το Σάββατο το πρωί στην αίθουσα του ΓΕΩΤΕΕ, επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος για τα φράγματα της Μεσοχώρας και της Συκιάς, στον Αχελώο, όπου έχουν δαπανηθεί μόνο για το πρώτο πάνω από 500 εκατομ. ευρώ.
Για τη μεν Μεσοχώρα ο κίνδυνος είναι για κατάρρευση της σήραγγας εκτροπής, αφού έχει κατασκευαστεί εδώ και τριάντα χρόνια και το έργο παραμένει για ανεξήγητους λόγους ανενεργό, ενώ είναι σχεδόν έτοιμο, από το 2001 με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να χάνει κάθε χρόνο 360 γιγαβατώρες ενέργειας ήτοι 28 με 30 εκατομμύρια ευρώ.

Για το φράγμα της Συκιάς ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος και έχει να κάνει με το πρόφραγμα το οποίο έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές για να αντέξει πλημμυρικά φαινόμενα πεντηκονταετίας, καθώς κανείς δεν πίστευε ότι τα έργα θα έχουν μία χρονική καθυστέρηση, μέχρι σήμερα 30 ετών στην κατασκευή και λειτουργία τους.
Ο κ. Στεφανάκος λοιπόν έκρουσε τον κώδωνα, ότι αν συμβούν παρόμοια καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τότε θα έχουμε κατάρρευση του προφράγματος και ανεξέλεγκτη πλημμύρα και καταστροφή στους οικισμούς πέριξ του φράγματος της Συκιάς και όχι μόνον.

Τα έργα του Αχελώου και τα μεσαία φράγματα έπερεπε να έχουν γίνει χθες!

Τέλος ο καθηγητής θύμισε ότι η πρώτη εκτροπή του Αχελώου είναι το φράγμα Ταυρωπού η αλλιώς Λίμνη Πλαστήρα και αναρωτήθηκε τι θα είχε συμβεί, αν δεν είχε κατασκευαστεί αυτό το έργο, στη θεομηνία της 18ης Σεπτεμβρίου, καθώς η στάθμη τη ανέβηκε μέσα σε μία ημέρα κατά 25% ή κατά 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τα οποία διαφορετικά θα «έπνιγαν» τη Καρδίτσα και όλους τους οικισμούς κατάντι της λίμνης στο διάβα τους, όπως κάτι ανάλογο θα είχε συμβεί στους Σοφάδες, αν δεν είχε κατασκευαστεί το φράγμα Σμοκόβου…

Τα έργα του Αχελώου και τα μεσαία φράγματα έπρεπε να έχουν γίνει χθες!

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλτάς πρότεινε να απαλειφτεί ο όρος εκτροπή και να χρησιμοποιηθεί ο όρος μεταφορά και για λόγους νομικούς, ενώ σημείωσε ότι το έργο της Συκιάς που αφορά κυρίως τη Θεσσαλία είναι έργο του ελληνικού δημοσίου, ενώ της Μεσοχωρας είναι της ΔΕΗ και αυτό ίσως εξηγεί και τις καθυστερήσεις στο πρώτο. Σημείωσε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας τα προσεχή χρόνια, θα είναι αναγκαία τα έργα του Αχελώου για τη θεσσαλική πεδιάδα που παρουσιάζει τεράστιο υδατικό έλλειμμα.

 

Τα έργα του Αχελώου και τα μεσαία φράγματα έπρεπε να έχουν γίνει χθες!

Ακόμη πιο γλαφυρά στις επισημάνσεις του για τους κινδύνους από την άνοδο της θερμοκρασίας τα προσεχή χρόνια ήταν ο χημικός και περιβαλλοντολόγος Ζήσης Αργυρόπουλος που έκρουσε των κώδωνα ότι στη Θεσσαλία θα χαθούν τα σιτηρά και η αμπελοκαλλιέργεια, με βάση τις προβλέψεις σχετικών μελετών Δεν θα μιλάμε λοιπον για κλιματική αλλαγή, αλλά σχηματικά για κλήμα- τική αλλγή, αφού θα χαθούν τα κλήματα (αμπέλια), ενώ θα πάψει η Θεσσαλία να είναι ο σιτοβολώνας της χώρας!

Ο καθηγητής Γεωργικής Μηχανικής κ. Φάνης Γέμτος επισήμανε ότι .δυστυχώς το πολιτικό μας σύστημα σε ότι αφορά τα έργα του Αχελώου παραμένει στις διαπιστώσεις, ενώ δεν προχωρά και ένα σύστημα γεωργικής εφαρμογής για να διαχυθεί η γνώση από τη έρευνα στους γεωργούς μας και να διπλασιάσουμε τουλάχιστο τη μέση πρόσοδο στη Θεσσαλία που δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ το στρέμμα, όταν σε χώρες όπως τα Ισραήλ ή η Ολλανδία είναι 1800 και 2000 ευρώ το στρέμμα.

Τα έργα του Αχελώου και τα μεσαία φράγματα έπρεπε να έχουν γίνει χθες!

Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιανακόπουλος ανέφερε ότι τα έργα έπρεπε να έχουν γίνει χθες στη Θεσσαλία για να αρδεύουμε εκτάσεις, για να μην πίνουν νερό εμφιαλωμένο 30.000 κάτοικοι της επαρχίας Φαρσάλων, για να προστατευόμαστε από τις πλημμύρες.
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής συνάντησης θα τεθούν από το ΓΕΩΤΕΕ και το Γεωπονικό Σύλλογο υπόψη των πολιτικών, της κυβέρνησης, των δημάρχων και της περιφέρειας για να ασκηθούν πιέσεις για να δρομολογηθούν τα έργα.

Πηγή thessaliatv

Τα έργα του Αχελώου και τα μεσαία φράγματα έπρεπε να έχουν γίνει χθες!