Κυριακή 01.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξαναμπαίνει σε λειτουργιά το Εργοστάσιο Ζάχαρης

03.08.2018

Η συμφωνία με το ξένο fund Royal Sugar, για την εξαγορά της ΕΒΖ βρίσεκται στο τελικό στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτής έχει δεσμευτεί να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στη Λάρισα, καθώς κρίνει πως είνια προς το συμφέρον της εταιρειας, λόγω της στρατηγικής θέσης (πιο κοντά στην Αθήνα σε σχέση με τα υπόλοιπα εργοστάσα, αλλά και με ένα μεγάλο κάμπο αυτό της Θεσσαλίας και της Β. Φθιώτιδας για την καλλιέργεια των σακχαρότευτλών.

Βέβαια για το εργοστάσιοτης Λάρισας που ήταν το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο της ΕΒΖ, απαιτούνται μετατροπές δεκάδων εκατομμυρτίων ευρώ, καθώς ο μηχανολογικός του εξοπλισμός και ηυψικάμινος αποξηλώθηκαν στο πλα΄σιο της συμφωνίας της ΚΟΑ ζάχαρης το 2006 και της αποζημίωσης που έλαβε ο τότε βασικός μέτοχος η ΑΤΕ που στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Πειραιώς.

Δεν αποκλείεται σε πρώτη φάση το εργοστάσιο της Λάρισας, να λειτουργήσει ως διαλογητήριο για τη μεταφορά της πρώτης ύλης στο Πλατύ, αλλά και αποθήκη για τηνξ προώθηση των τελικών προίόντων προς την Αθήνα και τηξη Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Εντωμεταξύ η συμφωνία προχωρά και με την τράπεζα Πειραιώς για τη δειευθέτηση των χρεών της ΕΒΖ

Συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με όλα τα μέρη

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η συμφωνία για την ΕΒΖ με την Τράπεζα Πειραιώς και σύντομα θα εκταμιευτούν τα πρώτα χρήματα για την αποπληρωμή των παραγωγών.

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης στη συνάντηση που είχε με βουλευτές Σερρών όλων των κομμάτων, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τευτλοπαραγωγούς της περιοχής.

Τόνισε επίσης ότι η νέα διοίκηση της ΕΒΖ έχει αναλάβει να εκπονήσει σχέδιο ώστε στα δύο επόμενα χρόνια η εταιρεία να γίνει κερδοφόρα.

O πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών, Παύλος Μπογιαννίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «το αργότερο αρχές Ιουνίου αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση ότι θα πάρουμε τα 5 εκατομμύρια ευρώ, από το σύνολο των 7 εκατομμυρίων ευρώ που μας οφείλει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για την παραγωγή που παραδώσαμε πέρυσι».

Ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας πρόσθεσε ότι «θα προτιμούσαμε μεν να είχαμε πληρωθεί χθες, αλλά είναι σαφές ότι δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης».

Πηγή: tovima.gr