Πέμπτη 09.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρέμβαση του εισαγγελέα Λάρισας για τα στυλό λέιζερ

05.07.2018

Ένα αγόρι εννιά ετών στο Βόλο υπέστη σοβαρή ζημιά στο μάτι, παίζοντας με έναν δείκτη λέιζερ. Το παιδί κοιτούσε συνεχώς την πράσινη δέσμη λέιζερ, με συνέπεια να ανοίξει τρύπα στον αμφιβληστροειδή φακό του αριστερού ματιού του και να χάσει το 80% περίπου της όρασής του.

Η περίπτωση παρουσιάσθηκε από την επίκουρη καθηγήτρια οφθαλμολογίας Σοφία Ανδρούδη του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και την χειρουργό οφθαλμίατρο – παιδοφθαλμίατρο Ελένη Παπαγεωργίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας στο διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine (NEJM) και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Το περιστατικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι μια υπόμνηση ότι οι δείκτες λέιζερ είναι πολύ χρήσιμοι για μια παρουσίαση PowerPoint σε ακροατήριο, αλλά και επικίνδυνοι αν χρησιμοποιηθούν με λανθασμένο τρόπο.

Σήμερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και συγκεκριμένα ο Διευθύνων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωάννης Μαγκούτας, με ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή και σημειώνει:

<<Στην υπ’ αριθ. Πρωτ. 6993/29-06-2018 παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και με αφορμή δημοσίευμα με τίτλο “Αγόρι εννέα ετών από το Βόλο έχασε την όρασή του από “στιλό” με πράσινο λέιζερ” της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας “Πρώτο θέμα” από 22-6-2018 επισημαίνεται ιδιαίτερος κίνδυνος για την υγεία ανηλίκων από τη χρήση μη πιστοποιημένων ή ανεπαρκώς πιστοποιημένων συσκευών -δεικτών Laser, οι οποίες διατίθενται ευρέως στην αγορά.
Παραγγέλεται η αρμόδια Δ/νση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η Αστυνομική Αρχή να ερευνήσει και να μας αναφέρει σχετικά.
Παρακαλείται η Εκπαιδευτική Κοινότητα, οι Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, να ενημερώσουν για το θέμα γονείς και μαθητές.
Παρακαλούνται τα Μ.Μ.Ε (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοτηλεοπτικά-διαδικτυκά μέσα) της ευρύτερης περιοχής του Νομού Λάρισας για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του προβλήματος με στόχο την προστασία της σωματικής ακεραιότητας και υγείας των ανηλίκων.>>

Πηγή: thessaliatv.gr/