Τετάρτη 26.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τα τρακτέρ στους δρόμους από Δευτέρα μετά το αδιέξοδο με Αραχωβίτη

15.12.2018

Χωρίς ουσιαστικές δσμευσεις για τα προβλήματα που τους απασχολούν έφυγαν οι αγρότες το μεσημέρι από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη. Τον υπουργό συνάντησε αντιπροσωπεία της πανελλαδικής των μπλόκων υλοποιώντας σχετική απόφαση που ελήφθη στη σ΄πυσκεψη της Νίκαιας την περασμένη Κυριακή.

Μιλώντας στο thessaliatv.gr, ο γραμματέας της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώτας Τζέλλας αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό ανέφερε πως του έθεσαν το ζήτημα των ανοιχτών και χαμηλών τιμών στο βαμβάκι ζητώντας από τον κ. Αραχωβίτη την παρέμβασή του προς τους εκκοκκιστές, ώστε να πληρωθούν για τη φετινή εξαιρετιική ποιότητα. Ο υπουργός τους παρέπεμψε στη διεπαγγελματική βάμβακος που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, αλλά οι αγρότες ζήτησαν ενίσχυση από την πολιτεία μέσω του de minimis, κατά παρόμοιο τρόπο όπως εγινε για τους προβατοτρόφους, τους ριοδακινοπαραγωγούς και τους καπνοπαραγωγούς.

Επίσης οι αγρότες έθεσαν το θέμα του ακατάσχετου για να λάβουν την απάντηση από τον υπουργό ότι αυτό θα ψηφιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, χωρίς ωστόσο να λάβουν δέσμευση αν θα ισχύσει για την επόμενη πληρωμή την προσεχή εβδομάδα, της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ).

Ο κ. Αραχωβίτης επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβση για την επιστροφή μέρους του ΕΦΚ πετρελαίου, αν και οι αγρότες του αντέτειναν πως δεν προβλέπεται στον προΎπολογισμό που ψηφίζεται στη Βουλή κάποιος σχετικός κωδικός…

Οι αγρότες μετά το πέρας της συνάντησης δηλώνουν ότι δεν κάνουν πίσω στις κινητοποιήσεις τους που ξεκινούν τη Δευτέρα με μπλόκα στον Ε-65 στο Δελτα της Καρδίτσας και στον κόμβο του Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ.

«Τη Δευτέρα θα βγουν τα τρακτέρ στη Θεσσαλία ξεκινώντας το χορό των κινητοποιήσεων με μαζική συμμετοχή των αγροτών της περιοχής ώστε τα άμεσα αιτήματα που έχουμε να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Λάρισας , Ρίζος Μαρούδας.

«Οι απαντήσεις που πήραμε όχι μόνο δεν μας ικανοποιούν, αλλά δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της να μη στηρίξει τον πρωτογενή τομέα με μια σειρά μέτρα που είναι αναγκαία, αλλά και να στηρίξει άλλα συμφέροντα σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως πολλά από τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από την πλευρά της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων «έχουν ήδη επιλυθεί, κάποια άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της επίλυσης και κάποια άλλα, θεωρώ, ότι είναι κάπως υπερβολικά για τις δεδομένες συνθήκες που έχει η οικονομία και ολόκληρη η κοινωνία».

Σταύρος Αραχωβίτης: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι»

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων είχε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Μετά το τέλος της συνάντησης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Σήμερα είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Μας κατέθεσαν λίστα με τα αιτήματα, τα οποία και συζητήσαμε. Τις απαντήσεις συμφωνήσαμε να τις δώσουμε και εγγράφως, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες στο τι είπαμε. Είπαμε για τον οδικό χάρτη που έχουμε για ένα-ένα από τα ζητήματα, πολλά από τα αιτήματα ήδη έχουν επιλυθεί, κάποια άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της επίλυσης και κάποια άλλα θεωρώ ότι είναι κάπως υπερβολικά για τις δεδομένες συνθήκες που έχει η οικονομία και ολόκληρη η κοινωνία.

Γιατί αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι, είναι να μη δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς. Δηλαδή, ξέρουμε ότι μετά από το 2010 που η χώρα μπήκε στα μνημόνια, όλες οι κοινωνικές ομάδες όλοι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μεγάλη πίεση. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς μέσα στην κοινωνία. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας σαν πολιτεία.

Από εκεί και πέρα, για όλους τους εργαζόμενους προχωράμε σε λύσεις στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής που έχουμε. Όσο περνάει ο καιρός και η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια, τόσο και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να στηρίξει είναι περισσότερες. Αυτό το είδαμε ήδη φέτος. Καταφέραμε να στηρίξουμε τόσο την κτηνοτροφία, όσο τους ροδακινοπαραγωγούς και τους καπνοπαραγωγούς, αλλά και ειδικές άλλες περιπτώσεις και προχωράμε στη στήριξη και άλλων προϊόντων που έχουν ανάγκη, μέσα στην καινούρια χρονιά. Όλες οι δυνατότητες που έχουμε θα εξαντληθούν, για να βοηθηθεί ο παραγωγός.

Επίσης, βασικό σημείο της στρατηγικής μας είναι η προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι· είτε αυτό είναι μέσω του πετρελαίου κίνησης, είτε μέσω των εφοδίων, είτε μέσω της ενέργειας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούμε σε κινήσεις έτσι ώστε να το μειώσουμε.

Πηγή thessaliatv.gr