Τρίτη 26.09.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συγκέντρωση στη Λάρισα κατά της συμφωνίας με τους δανειστές

26.02.2015

Σε κάλεσμα – ψήφισμα που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Λάρισας μετά την απόφαση – συμφωνία του Eurogroup επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Αν συμφωνήσουμε με την ανακοίνωση του Eurogroup που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση «ότι έγιναν αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής» τα τελευταία χρόνια και «σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση της υπάρχουσας διευθέτησης – συμφωνίας» θα είναι σαν να συμφωνούμε με τα μνημόνια, με την πολιτική που ακολουθήθηκε στην εκπαίδευση, των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, των περικοπών και των συγχωνεύσεων, της αξιολογικής λαιμητόμου, της καταστροφής της τεχνικής εκπαίδευσης και της υποβάθμισης – εξεταστικοποίησης της γενικής, της κατάρτισης και της μαθητείας – τζάμπα εργασίας για τον εργοδότη. Για μας τα παραπάνω, δηλαδή η εργαλειοθήκη της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, είναι απέναντι. Τους αντιπαλεύαμε και θα τους αντιπαλεύουμε με τους αγώνες μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της εκπαίδευσης.

Αν προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποπληρωμή του χιλιοπληρωμένου – τοκογλυφικού χρέους, αν «οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευση τους να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και έγκαιρα» και «δεσμεύονται να διασφαλίσουν τα πρέποντα πρωτογενή πλεονάσματα», αν τα χρήματα του ΤΧΣ «μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» χρήματα για προσλήψεις, μισθούς και δαπάνες για την παιδεία – υγεία δεν υπάρχουν. Θα είμαστε ενάντια στη νέα λιτότητα και την μεταξύ μας «ανθρωποφαγία».

Αν «οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους να διευρύνουν και να βαθύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή την εργατική, νεολαιίστική και κοινωνική γενοκτονία που συντελείται στη χώρα μας στο όνομα της ανάπτυξης, της εξυγίανσης του Δημόσιου και της καταπολέμησης της ανεργίας και μάλιστα «δεσμεύονται να απόσχουν από κάθε ανατροπή μέτρων ή μονομερείς αλλαγές» δηλαδή ότι θα μπορούσε να κινηθεί εκτός των υποδείξεων των «θεσμών» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ΕΚΤ – ΔΝΤ) δηλαδή της τρόικας, εμείς δεσμευόμαστε μόνο από τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, της εκπαίδευσης, των μαθητών μας, των εργαζόμενων, της κοινωνίας. Από την προσδοκία μιας καθημαγμένης κοινωνίας, να μην γονατίσει αλλά να κερδίσει μια αξιοπρεπή ζωή, αποφασίζοντας αυτή για τις τύχες της.

Το αποτέλεσμα του Eurogroup μας δίνει μια πρόγευση για το πώς θα είναι η τετράμηνη «διαπραγμάτευση» με τους «Θεσμούς» των δανειστών: ένας διαρκής εκβιασμός και μια απαίτηση όχι απλώς για υποχωρήσεις αλλά για πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των τραπεζιτών, του κεφαλαίου και του ευρωδιευθυντηρίου. Με τις ρήτρες του Δημοσιονομικού Συμφώνου και την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την απάντηση του οργανωμένου λαϊκού κινήματος.

Τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες, κάθε μορφή οργάνωσης εργαζομένων να πάρει θέση κινητοποίησης.

Με τους αγώνες μας να επιβάλλουμε την πλήρη ανατροπή των μνημονίων και των νόμων τους, της επιτροπείας και του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Tης διαρκούς επιδρομής κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ στα εργατικά δικαιώματα. Της λιτότητας, της εργασιακής βαρβαρότητας, της εκπαιδευτικής λειψυδρίας, της ιμπεριαλιστικής ληστείας, της υποταγής.

Η συζήτηση στη Βουλή, να μας βρει στους δρόμους, απαιτώντας αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Η ΕΛΜΕ Λάρισας καλεί σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία 18:00 μμ την Πέμπτη 26-2-2015».

Πηγή: larissanet

[fbcomments]