Δευτέρα 28.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στην Λάρισα την Κυριακή η «Ώρα των αποφάσεων»

13.02.2017

Παρουσιάζεται στη Λάρισα, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, η πολιτική πρωτοβουλία των πρώην υπουργών, Άννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη, για ένα ενωμένο προοδευτικό κίνημα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, με ομιλητές τους τρεις πρώην υπουργούς καθώς και τον εκπρόσωπο του Ποταμιού, Π. Αβραμίδη.
Την εκδήλωση διοργανώνει η τοπική ομάδα Λάρισας της πρωτοβουλίας, ενώ στο προεδρείο θα συμμετέχουν οι Λ. Γκουντρουμπή, Χρ. Κόλλιας, Χρ. Ντουλούλης, Αχ. Οικονόμου και Ν. Χατζούλη.
Στο σχετικό κάλεσμα τονίζεται, μεταξύ άλλων ότι «η προσπάθεια που ξεκίνησε με την πρωτοφανή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, συνεχίστηκε με μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον στο Ηράκλειο και την Πάτρα και συνεχίζεται στη Λάρισα την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, έχει ως στόχο την ανοιχτή και ειλικρινή πρόσκληση προς κάθε κατεύθυνση για την ένωση δυνάμεων και τη δημιουργία του καινούργιου πολιτικού φορέα που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από την κρίση.
Το πολιτικό σύστημα διαλύθηκε, η συντηρητική παράταξη συσπειρώνεται αλλά παραμένει ίδια, ενώ ο προοδευτικός χώρος πρέπει να ορίσει τις συντεταγμένες και το σχέδιο για την Ελλάδα του 2025, πέρα και πάνω από τα ιδεολογικά και πολιτικά εργαλεία των προηγούμενων δεκαετιών.
Ήρθε η ώρα ο προοδευτικός χώρος να περιθωριοποιήσει τους δημαγωγούς κι όχι να συνεχίσει να κυριαρχείται από αυτούς.
Το πρόβλημα του προοδευτικού χώρου δεν είναι μόνον ο κατακερματισμός, όπως απλουστευτικά αναφέρεται.
Είναι, κυρίως, η έλλειψη πειστικού εναλλακτικού λόγου για το μέλλον. Είναι η απουσία ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση, που θα υπερβαίνει το μνημόνιο χωρίς να καταφεύγει στην ψευτοαναίρεση και το δήθεν «σκίσιμό» του.
Ένας νέος φορέας με σεβασμό στο παρελθόν, αλλά, κυρίως, με προοπτική στο μέλλον, μπορεί να αλλάξει γρήγορα τα δεδομένα στη χώρα. Ο φορέας αυτός έχει νόημα να υπάρξει μόνον εάν μπορεί να παρουσιάσει μια γνήσια προοδευτική πρόταση για την εκ βάθρων ανόρθωση της χώρας.
Η συγκρότηση του νέου, ενωμένου και μεγάλου προοδευτικού κινήματος πρέπει να πάψει να αποτελεί αντικείμενο συνδιαλλαγής στελεχών στην κορυφή που οδηγεί απλώς σε επανασυγκόλληση προσωπικών φιλοδοξιών. Οφείλει να γίνει αυθεντικά και συντεταγμένα, με οδηγό και εγγυητή την κοινωνία του προοδευτικού χώρου.
Αυτήν την προσπάθεια συμμετοχής της κοινωνίας υπηρετούν οι ανοικτές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία στην οργάνωση της συντακτικής συνέλευσης που θα θέσει τις αρχές και τις αξίες στις οποίες θα στηριχθεί ο νέος φορέας για να καταλήξει στην ανοικτή και δημοκρατική νομιμοποίηση της ηγεσίας του.
Είναι ώρα κρίσιμων αποφάσεων στον προοδευτικό χώρο. Ή θα παγιωθούν ή θα αλλάξουν οι συσχετισμοί πολιτικής δύναμης που διαμορφώθηκαν μέσα στην κρίση και εξαιτίας αυτής.
Η χώρα έχει ανάγκη το νέο, ενωμένο και μεγάλο προοδευτικό κίνημα. Κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στη δημιουργία του».