Σάββατο 31.07.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επιτακτική η ανάγκη στήριξης του Περιφερειακού Τύπου

02.10.2017

Στην ανάγκη όχι απλά ύπαρξης αλλά και στήριξης του τοπικού τύπου από το κράτος, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κατέληξαν οι συμμετέχοντες της ημερίδας με θέμα «Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του Περιφερειακού – Τοπικού και Κλαδικού Τύπου», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Αριστοτέλης» του ξενοδοχείου Divani Palace της Λάρισας, με την κυβέρνηση να κάνει αισθητή την απουσία της και να αποκομίζει αρνητικά σχόλια.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής και η  Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και τη στήριξη της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Οι συνέπειες του Νόμου 4487/2017 στον κλάδο του περιφερειακού – τοπικού και κλαδικού Τύπου, η βιωσιμότητα και ανάπτυξη του έντυπου Τύπου στα χρόνια της κρίσης αλλά και η ομαλή  μετεξέλιξη  στην ψηφιακή εποχή απασχόλησαν την ημερίδα, ενώ τονίστηκε η σημαντική συμβολή των εντύπων στον πολιτισμό της κάθε περιοχής αλλά στην ποιότητα της ειδησεογραφίας, αφού ουσιαστικά λειτουργούν ως ασπίδα στις fake ειδήσεις που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο.

Οι εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών και η συζήτηση,  ανέδειξαν τη δυναμική του Περιφερειακού και Περιοδικού Τύπου της χώρας, ο οποίος παρά τα προβλήματα, όπως έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή συγκυρία, διατηρεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διεισδυτικότητας και της εμπιστοσύνης του αναγνωστικού κοινού του.  Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η συνεργασία όλων των Ενώσεων εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου.
Σε αυτή τη διαδικασία η Κυβέρνηση, αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης επέλεξε να απέχει αδυνατώντας για άλλη μια φορά να αντιληφθεί το ρόλο και τη σημασία του κλάδου για τη Δημοκρατία,  την αξιόπιστη ενημέρωση και την πολυφωνία. Σύσσωμες οι Ενώσεις και τα Μέλη τους θεωρούν τη στάση αυτή της κυβέρνησης εχθρική απέναντι στις εκδοτικές επιχειρήσεις, το σύνολο των  εργαζόμενων τους,  καθώς και τους συναφείς κλάδους που πλήττονται.

Στην ημερίδα ανέπτυξαν τις θέσεις τους οι Γιώργος Κύρτσος, Κώστας Χρυσόγονος και Νότης Μαριάς, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Μιχάλης Μεϊμάρης, ο Αντώνης Σκαμνάκης και Ανδρέας Βέγλης, ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Παπανδρόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. Κώστας Αγοραστός ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Σουρλαντζής.