Κυριακή 27.11.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρκαδόνας για τις καταστροφές από το σεισμό

17.03.2021 /

Έχει περάσει σχεδόν μισός μήνας αφότου ο πρώτος μεγάλος σεισμός έπληξε το δήμο Φαρκαδόνας προκαλώντας ζημιές ή καταστροφή σε δημοτικά κτήρια, σε πολλά σπίτια και μικρούς επαγγελματικούς χώρους. Παράλληλα σε απόγνωση εξακολουθούν να βρίσκονται οι πληγέντες από τον σεισμό συνδημότες μας καθώς τα άμεσα και πιεστικά προβλήματά τους συνεχίζουν να τους μαστίζουν παρά τις συχνές επισκέψεις και εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων, της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής. Οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι ελάχιστες και η υλοποίησή τους πολύ αργή για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών και των ζημιών, το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ, που δόθηκε στο δήμο μας είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στον αριθμό των άστεγων οικογενειών, της κάλυψης των αναγκών τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εδώ και χρόνια αναδεικνύουμε και διεκδικούμε τα ζητήματα της αντισεισμικής θωράκισης των περιοχών μας. Τελευταία, στην συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021, μόλις 3 μήνες πριν, τέλος του περασμένου Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα ανάμεσα στις επισημάνσεις και αιτήματά μας περιλαμβάνονταν και η έλλειψη πόρων και σχεδιασμών για την διενέργεια μελετών αναφορικά με την στατικότητα του συνόλου των κτηρίων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην δικαιοδοσία του δήμου, καθώς η πλειονότητα αυτών κατασκευάστηκε πριν την σύσταση του τελευταίου αντισεισμικού κανονισμού.  Τα αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη και έρχεται τώρα η σκληρή πραγματικότητα που αποδεικνύει το πόσο αναγκαία και ρεαλιστικά είναι.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν τα σεισμικά φαινόμενα στην περιοχή μας οφείλονται στην τρωτότητα των κτηρίων. Ωστόσο η μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη δίνει πλέον τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης των συνεπειών στην ζωή και περιουσία του λαού και ευρύτερα των επιπτώσεων των σεισμών και υπολοίπων φυσικών καταστροφών. Αυτή η τεράστια αντίφαση που εκδηλώνεται ανάμεσα σ’ αυτήν την δυνατότητα και στη σκληρή πραγματικότητα που συνοδεύει την επόμενη μέρα των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα των σεισμών, υπογραμμίζει τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες  ανάγκες με τη λογική κόστους – οφέλους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρκαδόνας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες συνδημότες μας, αναγνωρίζουμε απόλυτα και διεκδικούμε το σύνολο των μέτρων που αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά τις μεγάλες και επιτακτικές ανάγκες τους εξαιτίας των σεισμικών φαινομένων:

  • Μέριμνα για άμεση σίτιση, στέγαση, περίθαλψη, όλων των σεισμόπληκτων με ευθύνη της κυβέρνησης ,της περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Φαρκαδόνας. Η προσωρινή στέγαση πρέπει να γίνει σε προκατασκευασμένες κατάλληλες κατοικίες – οικίσκους ή ασφαλή ξενοδοχεία με επίταξη τους.
  • Άμεση αποκατάσταση όποιων προβλημάτων εντοπίζονται στα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος , τηλεπικοινωνιών, δρόμων, που έχουν υποστεί ζημιές.
  • Άμεσος έλεγχος όλων των σχολικών κτηρίων. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι, όχι μόνο οπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. ΌΛΑ τα σχολεία πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003). Όπου χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν προκατασκευασμένες αίθουσες ως προσωρινή λύση. Επιπλέον να  συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
  • Άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και μέσα, του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών των σεισμοπαθών. Παρουσία κινητών υγειονομικών μονάδων στο χωριό και  αξιοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο  Σπίτι». Λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων διαφύλαξης της υγείας από τον κορονοϊό για όλους τους εργαζόμενους υπαλλήλους και δημότες.
  • Άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο στον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων, με κοινωνικά κριτήρια και προτεραιότητες. Μηδενισμός των χρεών από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας.
  • Απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη και χαράτσια, αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ΔΕΥΑΦ, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 για όσους έχουν πληγεί από τον σεισμό. Ειδικότερα, για τους γεωργοκτηνοτρόφους και επαγγελματίες, επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2020. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος. Ρύθμιση των δανείων.
  • Μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως 1.000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις, όπως και σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Έκτακτη γενναία χρηματοδότηση του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες δαπάνες. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του δήμου.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Στεργίου Ευαγγελία

Βανακάρα Αφροδίτη