Παρασκευή 10.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λαφαζάνης: «Όχι» σε μνημονιακά κρεματόρια

09.07.2015

Την αντίθεσή του σε ένα τρίτο μνημόνιο με σκληρά μέτρα λιτότητας που θα στραγγαλίσουν την ανάπτυξη τάχθηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι το «Όχι» του λαού στο δημοψήφισμα «δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό ‘Ναι’ σε καινούρια μνημονιακά κρεματόρια».

Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέδριο για ενεργειακά θέματα που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο κ. Λαφαζάνης είπε:

«Δεν θέλουμε στα δύο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε και ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα να δίνεται καμιά προοπτική στον τόπο».

«Η Ελλάδα» συνέχισε «δεν βρίσκεται σε ομηρία από κανέναν. Και κάνουν βαρύτατο λάθος και ατόπημα όσοι στην Ευρώπη τη θεωρούν όμηρο. Η Ελλάδα επίσης δεν βρίσκεται με το ‘πιστόλι στον κρόταφο’ ούτε βρίσκεται υπό εκτέλεση, έτοιμη να αποδεχθεί τα όποια τετελεσμένα της προσφέρουν όσο καταστρεπτικά και αν είναι. Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή από το να συνυπογράψουν τη ‘θανατική’ τους καταδίκη».

«Οι ευρωπαϊκοί κύκλοι που σκέπτονται έτσι, είναι οι κύκλοι εκείνοι που ετοιμάζονται να γράψουν ξανά, με μεγάλο θύμα την Ελλάδα, την πιο μαύρη ίσως σελίδα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο. Η Ελλάδα δεν διαθέτει μια και μόνο επιλογή για το μέλλον της: να δεχθεί μια απαράδεκτη συμφωνία με τους ‘θεσμούς’» πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης επέμεινε πως η χώρα διαθέτει εναλλακτικές επιλογές, σημειώνοντας: «Έχουμε ως χώρα πολλές επιλογές. Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές που έχουμε είναι δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη, όμως, η πιο εξοντωτική, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού μας. Αυτή την επιλογή δεν θα την κάνουμε ποτέ, γιατί θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο πόνο και δάκρυα στους Έλληνες πολίτες, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή χωρίς αύριο και προοπτική».

Την αντίθετη θέση της Αριστερής Πλατφόρμας στα μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε περίπτωση συμφωνίας με τους εταίρους ενισχύει και το κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος, μέσω τηλεοπτικού σταθμού, για συμμετοχή στη συγκέντρωση υπέρ του «Όχι» στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή.

Οι δηλώσεις και των δύο δείχνουν τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή η Αριστερή Πλατφόρμα, τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποστηρίζει ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτές τις κρίσιμες ιστορικές συνθήκες αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να πατήσουμε στα πόδια μας. Θα υπάρχει ψήφος κατά συνείδηση αλλά η συνείδηση σε αυτές τις ιστορικές στιγμές προφανώς θέτει ζητήματα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και την ευθύνη απέναντι στο λαό» είπε.

Άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας, αλλά και ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, απέρριψαν τα σενάρια περί Grexit και επέμειναν ότι στόχος είναι η υπογραφή συμφωνίας.

 

Πηγή από in.gr