Με ένα ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ ξεκινάει η ενίσχυση των συντελεστών του αγροτικού χώρου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις που έχει προκαλέσει σε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής ο κορωνοϊός.
Η παραπάνω ανακοίνωση έγινε το πρωί της Δευτέρας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινισθεί σε ποια ακριβώς μέτρα θα εξειδικευθεί. Η ευθύνη γι’ αυτό περνάει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο καλείται τις επόμενες ώρες να κάνει το σχεδιασμό του.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση Σταϊκούρα αναφέρεται:
Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.
Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα.
Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.
Πως προέκυψε το πακέτο
Η ευελιξία που δίνουν οι Βρυξέλλες για ειδική ενίσχυση 100.000 ευρώ σε αγρότες και ο άδειος κουμπαράς του Βορίδη
∆ιευκόλυνση από Βρυξέλλες για κρατική ενίσχυση των αγροτικών επιχειρήσεων που πλήττει ο κορωνοϊός.
Γενναίες θα είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, οι δυνατότητες που θα έχουν το επόµενο διάστηµα τα κράτη – µέλη όσον αφορά στην οικονοµική ενίσχυση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, εφ’ όσον εκτιµάται ότι πλήττονται από τις δύσκολες συνθήκες αγοράς που δηµιουργεί ο κορωνοϊός.
Στην τελευταία συνεδρίαση -µέσω τηλεδιάσκεψης- του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας, υιοθετήθηκε απόφαση σύµφωνα µε την οποία τα κράτη – µέλη θα µπορούν να ενισχύουν οικονοµικά µε τη µορφή ειδικών αποζηµιώσεων τους αγρότες µε ποσά µέχρι 100.000 ευρώ για κάθε εκµετάλλευση, εφ’ όσον εκτιµάται ότι πλήττονται ανάλογα. Στην περίπτωση των αλιέων το ποσό αυτό θα µπορεί να φθάνει µέχρι τα 120.000 ευρώ.
Όπως διευκρινίζει, αποκλειστικά στην Agrenda, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, τα χρήµατα αυτά θα µπορούν να δίνονται µε απόφαση του κράτους, µε µόνη την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω αγροτικές µονάδες λειτουργούσαν κανονικά και ήταν πλήρως ενήµερες στις υποχρεώσεις τους µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου του 2019. Η παραπάνω απόφαση λύνει, όπως είναι φυσικό, τα χέρια των – κρατών µελών να κάνουν χρήση εθνικών ενισχύσεων, µε τις ευλογίες των Βρυξελλών και χωρίς να παραβαίνουν το κανονιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ και τους κανόνες περί ανταγωνισµού. Οι πληροφορίες θέλουν τους επιτελείς των Βρυξελλών να είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τόσο αποφασισµένοι να αφήσουν στην άκρη τους ισχύοντες κανόνες, προκειµένου να διευκολυνθούν οι οικονοµίες και εν προκειµένω οι παραγωγοί να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Οι διευκολύνσεις έρχονται µε τρεις τρόπους:
Με την ταχύτερη εκταµίευση και διάθεση των κοινοτικών πόρων (βλέπε άµεσες και άλλες ενισχύσεις, σελ. 4-5).
Με την παράταση των προθεσµιών και γενικά τη χαλάρωση του θεσµικού πλαισίου που διέπει τις Κοινές Οργανώσεις Αγορών και τα Προγράµµατα.
Με την απελευθέρωση της δυνατότητας καταβολής εθνικών ενισχύσεων, εκεί όπου άλλοτε αυτό ήταν απολύτως απαγορευτικό
Όσον αφορά στο τελευταίο, το θέµα είναι τώρα ποιες χώρες µπορούν και ποιες κυβερνήσεις θέλουν. Στην περίπτωση της χώρας µας η κυβέρνηση έχει δείξει γερά αντανακλαστικά στο χειρισµό του κορωνοϊού, έχει ήδη θεσπίσει γενναία µέτρα για τους εργαζόµενους και τις επιχειρήσεις, δεν έχει κάνει ωστόσο αυτά που χρειάζονται για τους αγρότες. Έτσι, ενισχύονται οι εκκοκκιστές όχι όµως οι βαµβακοκαλλιεργητές, ενισχύονται οι οινοποιοί, όχι όµως οι αµπελουργοί, ενισχύονται οι ζυθοποιοί όχι όµως οι παραγωγοί κριθαριού κ.ο.κ. Η κυβέρνηση υποχρεούται να δει ξανά τις ειδικές ανάγκες κάθε κατηγορίας αγροτών και να κινηθεί ανάλογα. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εκτροφείς αµνοεριφίων και καλλιεργητές σπαραγγιών, φράουλας και κηπευτικών θα πρέπει να προχωρήσει µε ειδικές ενισχύσεις. Σε όλους τους άλλους µε αναστολή υποχρεώσεων.
agronews.gr