Κυριακή 19.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κώστας Κρεμμύδας: Ο Παπαστεργίου έχασε την καθημερινότητα 

25.12.2018

«Η ταυτότητα της νυν δημοτικής αρχής είναι η επικοινωνιακή υπερβολή. Αδυνατώ να βρω το αποτύπωμά της…. Είναι μια απλή διαχειριστική διοίκηση που αναλώθηκε στη φωτογραφία, στην προσωπική προβολή και στην επικοινωνιακή τακτική»

Στην επίθεση κατά του κ. Παπαστεργίου (για πρώτη φορά τόσο δυναμικά), περνά με την συνέντευξη του ο υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων Κώστας Κρεμμύδας.

Χαρακτηρίζει τον κ. Παπαστεργίου ως δήμαρχο «Κάτω από τον Δομοκό», πως ποτέ δεν έδωσε τη μάχη της καθημερινότητας για την πόλη τονίζοντας πως είναι «είναι μια απλή διαχειριστική διοίκηση που αναλώθηκε στη φωτογραφία, στην προσωπική προβολή και στην επικοινωνιακή τακτική».

Στο… μέτωπο του συνδυασμού του, θεωρεί πως η τακτική Λάππα δεν του έκανε ζημιά, δεν χρεώνει τον εαυτό του σε κανένα πολιτικό γραφείο και θεωρεί πως με το ΚΙΝΑΛ από το οποίο προέρχεται θα βρεθεί τελικά λύση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

  1. Κ. Κρεμμύδα, μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα για την κεντροαριστερά αλλά και μετά τα όσα συνέβησαν πριν με τις επαφές Λάππα, πήρατε την απόφαση είστε επικεφαλής του συνδυασμού «Τρίκαλα Συμπολιτεία». Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση αυτή;

 Η ευθύνη κ. Κοντέ και η αγάπη για τον τόπο μου. Την “ευθύνη” του Καζαντζάκη την νοιώθω στο πετσί μου . Έτσι είναι όλη μου η ζωή. Και πιστέψτε με, δεν είναι το πιο μικρό φορτίο. Ίσως είναι η επιτομή της ανθρώπινης υπόστασης και από εκεί πηγάζει η ανθρωποκεντρική θεώρηση,  η διάθεση της προσφοράς , η δημοκρατική ενσυναίσθηση,  η αγάπη για τον πλησίον μας  ακόμη και η ανάγκη για μια συγκροτημένη δομικά και πολιτικά  κοινωνία ,  την καλή εξέλιξη της οποίας επιθυμούμε να μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας. Είναι η πορεία μας κ. Κοντέ,  η απλή αλλά  χρήσιμη και σπουδαία πολιτεία του καθενός.

  1. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως o κ. Λάππας με τις δηλώσεις του, όχι μόνο δεν βοήθησε στο ξεκίνημά σας, αλλά σας έκανε και μεγάλη ζημιά. Ποια είναι η άποψή σας;

Από πότε οι πολιτικές απόψεις και οι πολιτικές  θέσεις  είναι κολάσιμες και επιλήψιμες; Η βάση της δημοκρατίας είναι ο διάλογος και η παράθεση πολιτικών επιχειρημάτων. Υπ’ αυτή την έννοια  προφανώς δεν τίθεται θέμα ζημιάς . Ο κ. Λάππας είναι ένας πρώην πετυχημένος δήμαρχος και πλέον πρώην επικεφαλής της δημοτικής  παράταξης Τρίκαλα Συμπολιτεία και η παρουσία δίπλα μας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μας που συμπορευθήκαμε μαζί του όλα αυτά τα χρόνια. Είναι γνωστό ότι έχει θέση τον εαυτό  του στη διάθεση της παράταξης με την λογική της συστράτευσης και όχι με την λογική της κηδεμονίας ,ως απόρροια  του  ακομπλεξάριστου, αιρετικού και αντικομφορμιστικού του χαρακτήρα. Αποτελεί ένα ανεξάντλητο πολιτικό κεφάλαιο για τον πολιτικό μας χώρο.

  1. Με το ΚΙΝΑΛ σε ποιο σημείο είναι τώρα οι επαφές;

Από την πρώτη στιγμή ανέφερα ότι η παράταξη μου αποφάσισε να κατέλθει στις εκλογές με αυτοδιοικητικό πρόταγμα έχοντας σκοπό την νίκη και την αλλαγή των συσχετισμών στο Δήμο Τρικκαίων. Εγώ δεν έχω έρθει από παρθενογένεση. Προέρχομαι και είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ και έχουμε κοινούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες με τους συντρόφους των οποίων έχω ζητήσει τη στήριξη της αυτοδιοικητικής μας κίνησης. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν τριγμοί και πιθανόν φαινόμενα πολιτικής εντροπίας ωστόσο ποτέ δεν θεώρησα ότι  δεν θα υπάρξουν οι   συγκλίσεις και  οι ψύχραιμες φωνές που θα τονώσουν την προσπάθειά μας και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας δεν κάνω άνοιγμα μόνο στο κόμμα μου αλλά σε ολόκληρη  την τοπική κοινωνία  υποβάλλοντας προτάσεις για πολύπλευρες συμμαχίες. Θα πρέπει να εμπνεύσουμε την ενότητα , να εκφράσουμε τη συλλογικότητα , να δώσουμε όραμα στους δημότες και να προτείνουμε το δρόμο να φτιάξουμε μια λειτουργική πόλη με ουσιαστικές υποδομές.

  1. Ποιες είναι οι επαφές τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θέλετε με την κίνηση που τον εκπροσωπεί αυτοδιοικητικά;

Η δική μου υποψηφιότητα  είναι μια πρόσκληση και ταυτόχρονα  ένα κάλεσμα  προς όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας για συνεργασία, αυτοδιοικητικές συγκλίσεις, συλλογική προσπάθεια, συνεννόηση,  συσπείρωση γύρω στο  όραμά μας για μια καλύτερη πόλη .Στο πλαίσιο  εδράζεται και η συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών επιλέγοντας αντίπαλο τον αναποτελεσματικό κ. Παπαστεργίου παραμερίζοντας την εσωστρέφεια και την μιζέρια αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας απέναντι στην Τρικαλινή Κοινωνία.  Στόχος είναι να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στους δημότες και να δώσουμε διέξοδο από τη στασιμότητα και την αδράνεια. Για μένα το στοίχημα είναι να βγουν μπροστά και να πρωταγωνιστήσουν συμπολίτες μας άξιοι και  ικανοί που θα τιμήσουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες των συνδημοτών μας με κοινές αδιαπραγμάτευτες αρχές όπως η διαφάνεια , η αξιοκρατία , η ισονομία.

  1. Θα έχετε ακούσει πως σας έχουν χρεώσει στο γραφείο του Γιώργου Οικονόμου, μετά την ανοιχτή στήριξή σας στον Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές.

Το τελευταίο καιρό αρκετά σενάρια διακινήθηκαν και είδαν το φως της δημοσιότητας . Δεν θα μπω στη λογική να κρίνω ποια είχαν δόση αλήθειας ή ποια από αυτά κινούνταν στη σφαίρα του φαντασιακού , για τον αν υπήρχαν δευτέρες ή τρίτες σκέψεις , για το αν είχαν ταπεινά ελατήρια ή κινούνταν με προφανή στόχο την αποδυνάμωση του χώρου.

Από την άλλη υπάρχει μια όχι ανεξήγητη  λογική , όταν για χρόνια επικρατεί το ρουσφέτι , η πελατειακή σχέση και η μυθοπλαστική προσέγγιση της πολιτικής, να ποινικοποιούμε τις διαπροσωπικές σχέσεις και να ενοχοποιούμε την κοινωνική και πολιτική μας ζωή και στη λογική των εύκολων συμπερασμάτων να χρεώνεται πολιτικά ο ένας στον άλλον χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πολιτική αυθυπαρξία του καθενός.

Εγώ  εξουσιολάγνος δεν είμαι και δεν μπήκα ποτέ σε παιχνίδια εξουσίας. Προσπάθησα να τηρήσω πιστή αλλά διακριτική στάση όλο αυτό το διάστημα κάνοντας γνωστό σε όλους ότι διατίθεμαι να ηγηθώ της προσπάθειας στις επόμενες δημοτικές εκλογές γιατί αγαπώ τον τόπο μου και αισθάνομαι την ευθύνη για την παράταξη που ανήκω .

Δεν ζήτησα και δεν πήρα ούτε ευχές, ούτε δαχτυλίδια ούτε καν από την σύζυγό  μου  και το γνωρίζουν όλοι αυτό. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού και εκ του πονηρού.

  1. Πάμε τώρα στα του δήμου. Πως βλέπετε την κατάσταση με την σημερινή δημοτική αρχή;

Η ταυτότητα της νυν δημοτικής αρχής είναι η επικοινωνιακή υπερβολή. Αδυνατώ να βρω το αποτύπωμά της. Θα πρέπει να μεριμνήσει και να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για προσδώσει την όποια εικόνα για την δημαρχιακή της θητεία. Είναι μια απλή διαχειριστική διοίκηση που αναλώθηκε στη φωτογραφία, στην προσωπική προβολή και στην επικοινωνιακή τακτική όπου οφείλω να ομολογήσω ότι είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη. Ξεκίνησε φιλόδοξα θέλοντας να “επανεκκινήσει” τον Δήμο έχοντας αποφύγει την “καυτή πατάτα” της χρεοκοπίας . Μη ξεχνάτε ότι όταν εμείς αναλάβαμε πληρώναμε πάνω από 6.500.000 εκατ ευρώ τοκοχρεολύσια ετησίως , μας βάραινε ένα  τεράστιο χρέος από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές , δικαστικές αποφάσεις που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια μετά την βροχή, απλήρωτοι εργαζόμενοι και ασφαλιστικά ταμεία  και παραδώσαμε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ φιλικότερο και σχεδόν τακτοποιημένο έχοντας απορροφήσει όλους τους κινδύνους. Συνεπώς δεν μπορούμε να είμαστε επιεικείς στην κριτική μας.

  1. Ο κ. Παπαστεργίου είναι αλήθεια πως τόσο με τις νέες τεχνολογίες, όσο και με τον Μύλο των Ξωτικών, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Πως θα απαντήσετε σε αυτό;

Ξεχνάτε μάλλον ότι ο Μύλος των Ξωτικών ήταν ένα στοίχημα και μια προσπάθεια της δικιάς μας δημοτικής αρχής από την πρώτη κιόλας χρονιά και αμφισβητήθηκε έντονα  από την τότε αντιπολίτευση  η οποία μαζικά προσχώρησε προεκλογικά στον κ. Παπαστεργίου. Ευτυχώς εγκαίρως διαπίστωσε την ωφελιμότητα της δράσης και φυσικά δεν διανοήθηκε να την καταργήσει όπως έντονα φημολογούνταν εκείνο τον καιρό χωρίς ωστόσο όμως  να καταφέρει να την εξελίξει  πέρα από τη χαρά της μαγείας και του παραμυθιού των Χριστουγέννων  σε μια πολιτιστική διάδραση που θα διαχέεται σε όλη τη πόλη και θα δίνει το στίγμα του πολιτισμού μας και της παράδοσής μας και η οποία δεν θα συνδέεται στα στενά χρονικά όρια των εορτών αλλά θα καθιστά την πόλη μας ένα διαρκή τουριστικό προορισμό. Σε ότι αφορά την καινοτομία και την τεχνολογία, έχετε την εντύπωση ότι με βρίσκεται αρνητικό στην εισαγωγή τους και την εφαρμογή τους; Κάθε άλλο.  Απλά δεν πρέπει να μένει τίποτε πίσω. Εγώ δεν θα είμαι δήμαρχος κάτω από τον Δομοκό. Θα είμαι εδώ για σας.

  1. Θεωρείτε πως η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει χάσει τη μάχη της καθημερινότητας;

Θα έλεγα ότι δεν την ξεκίνησε ποτέ. Αρκεί μια βόλτα στην πόλη και στα χωριά για να το διαπιστώσετε . Ενώ όλη η υπόλοιπη Ελλάδα διαβάζει για την έξυπνη και καινοτομική πόλη εμείς βιώνουμε τις δυσκολίες των μετακινήσεων, τις σκοτεινές γειτονιές , την εγκατάλειψη των χωριών και τι άλλο να πρωτοπώ . Άλλωστε προσφάτως ο κ. Παπαστεργίου από το βήμα της ΚΕΔΕ  μας προέτρεψε να διώξουμε το σύνδρομο της λακκούβας και του αυτοφοράκια των παιδικών χαρών. Θα συμφωνήσω αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάθε δημότης θα πρέπει να υιοθετήσει από μια λακκούβα και μια καμένη λάμπα σε επίπεδο βιωματικής εξάρτησης . Σε λίγο θα αρχίσουμε να το θεωρούμε και φυσιολογικό. Ήρθε η ώρα όμως από την “έξυπνη πόλη” των social media  να μεταπηδήσουμε στην πρακτική πόλη, από τη χαρά των πανηγυριών στην κεφαλαιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας και στη βιώσιμη ανάπτυξη και από το restart του φαντασιακού στον ρεαλισμό και στην υπευθυνότητα.

  1. Ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζεστε;

Έχω ήδη παρουσιάσει δέκα βασικούς άξονες ρεαλιστικής πολιτικής εφαρμογής που αφορούν την χωρική αναδιάρθρωση της πόλης, την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του ορεινού όγκου του δήμου ,την εκτεταμένη ασφαλτόστρωση των κατεστραμμένων  δρόμων ,την οικονομική εξυγίανση του Δήμου και των Δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών , την δυναμική βελτιστοποίηση του  βιολογικού καθαρισμού , την ενίσχυση των επενδύσεων και την στήριξη της ανάπτυξης ,την αποκατάσταση της ομαλότητας στην καθημερινότητα, την  μείωση της απομόνωσης του υπαίθρου χώρου και το πολιτισμό  ως   αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας του πολίτη που συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του, που ενθαρρύνει τη συνύπαρξη του με τους γύρω του, που τον κοινωνικοποιεί και τον διαπλάθει καθημερινά και αδιάλειπτα με τις  αρχές της ελευθερίας και του ανθρωπισμού .

Οι άξονες αυτοί έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν  τον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς με την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και των φορέων τους σε μια δυναμική καινοτομίας,  να εξασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη ,  να συνεκτιμήσουν την αξία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και  να επενδύσουν  στην δημιουργία και προβολή της ιδιαίτερης και διακριτής ταυτότητας της περιοχής μας.