Παρασκευή 17.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κύπριοι μαθητές και εκπαιδευτικοί στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου

11.12.2018 /

Πριν λίγες μέρες το σχολείο μας υποδέχτηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Λιβαδιών Λάρνακας στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με διετείς συμπράξεις σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο που λειτουργεί από το 1994 και θέτει ως στόχους την καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμμετοχικών συμπεριφορών σε οικολογικά ζητήματα, την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και την ενδυνάμωση των ιστορικών, εθνικών και πολιτιστικών δεσμών Ελλάδας-Κύπρου, καλλιεργώντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου συμμετέχει στο πρόγραμμα για δεύτερη διετία (2017-2019) με συντονίστρια την κα Πλεσιώτη Κων/να και συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς τον κ. Γκούμα Δημήτριο και τον διευθυντή του σχολείου, κ. Τσαντίλα Σωτήριο.

Κατά την τρέχουσα χρονιά πραγματοποιούνται ανταλλαγές επισκέψεων των μαθητικών ομάδων με συνοδούς εκπαιδευτικούς και με τη μέθοδο της αμοιβαίας φιλοξενίας. Έτσι, το σχολείο μας από τις 28-11 ως την 1-12-2018 είχε τη χαρά να φιλοξενήσει δεκατρείς μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Λιβαδιών Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, η κυπριακή αποστολή επισκέφτηκε νωρίς το πρωί το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου και ξεναγήθηκε στους χώρους του. Ακολούθησε παρουσίαση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων και δράσεων των δύο σχολείων.

Κατόπιν, τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετέβησαν στα Τρίκαλα και περιηγήθηκαν σε διάφορα μνημεία και αξιοθέατα της πόλη μας (Μουσείο Τσιτσάνη, Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, Τζαμί, πεζόδρομο Ασκληπιού, γέφυρα Ληθαίου, Μανάβικα, Ασκληπιείο, Βαρούσι, Φρούριο, κτλ). Ξεναγός τους σε αυτή την ενδιαφέρουσα διαδρομή ήταν η φιλόλογος κα Πλεσιώτη Κων/να, που αναφέρθηκε με ενάργεια στις ιδιαίτερες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας.

Το απόγευμα οι μαθητές το πέρασαν με τις οικογένειες φιλοξενίας και το βράδυ, όλοι μαζί, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, δείπνησαν και διασκέδασαν με ζωντανή μουσική στα Μανάβικα.

Το πρωί της επόμενης ημέρας (30-11) η αποστολή από την Κύπρο και οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου αναχώρησαν για εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Περτουλίου.

Εκεί παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Αειφόρο ελατόδασος Περτουλίου» και έλαβαν μέρος σε ενδιαφέρουσες δράσεις πεδίου μέσα σε ένα παραμυθένιο, χιονισμένο τοπίο. Κατόπιν είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και άλλα αξιοθέατα του νομού (Γεφύρι Πύλης, Πόρτα Παναγιά, Καλαμπάκα, Μετέωρα). Το βράδυ ξανασυναντηθήκαν όλοι στον Μύλο των Ξωτικών, που μάγεψε μικρούς και μεγάλους.

Η αναχώρηση το πρωί του Σαββάτου υπήρξε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά. Μέσα σε λίγο χρόνο αναπτύχθηκαν στενοί δεσμοί και δυνατές φιλίες, που έκαναν δύσκολο τον αποχωρισμό. Παρηγοριά για όλους, η επόμενη συνάντηση στη Κύπρο, στα μέσα Απριλίου του 2019.

Κλείνοντας, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν στη φιλοξενία της Κυπριακής αποστολής από το σχολείο μας: τον Δήμο Τρικκαίων, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, κ. Χρήστο Μιχαλάκη, το αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων και το Γραφείο Γενικού Τουρισμού ΥΠΕΡTOYRS, το ΚΠΕ Περτουλίου, το αρτοποιείο Τζάνης και το ζαχαροπλαστείο Μπουλογιώργος, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου και φυσικά τους μαθητές και τις οικογένειές τους, που φιλοξένησαν με ζεστασιά τους Κύπριους μαθητές, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.

Από την παιδαγωγική ομάδα του «Χρυσοπράσινου Φύλλου»