Πέμπτη 29.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ανησυχία στους κτηνοτρόφους της Δυτικής Θεσσαλίας

01.04.2020

Σε καθεστώς αγωνίας για το αν θα κινηθεί η αγορά των αμνοεριφίων βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας, της Δυτικής Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα ενόψει του Πάσχα.

Η υφιστάμενη κατάσταση λόγω της πανδημίας δημιουργεί αρνητικά δεδομένα και η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το πώς θα κινηθεί η αγορά σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Βαϊόπουλο, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων, Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, όπως υπογράμμισε μιλώντας στο KarditsaLive.Net.

Η εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα δεν είναι πάντως ενθαρρυντική για τους επαγγελματίες του κλάδου, σύμφωνα με τον ίδιο. Είμαστε, μας είπε, περίπου 15 ημέρες πριν από το Πάσχα και ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα πουληθούν τα αρνιά και τα κατσίκια, αλλά και σε τι τιμή θα πωληθούν. Οι έμποροι, συνέχισε, δεν κλείνουν αρνιά, οι κρεοπώλες δεν έχουν μπει ακόμα στη διαδικασία ενώ το ίδιο ισχύει και για τα σούπερ μάρκετ. Δεν είναι ότι δεν θέλουν αλλά ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή, είχαν προχωρήσει όλοι σε παραγγελίες

Έτσι, τόνισε, οι κτηνοτρόφοι παρακολουθούν «μουδιασμένοι» τις εξελίξεις και περιμένουν την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκαθαρίσει αν θα κινηθεί η αγορά, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν άλλα περιθώρια για μαζικές προμήθειες αμνοεριφίων από επαγγελματίες ενόψει Πάσχα.

Σε ερώτησή μας για τις επιπτώσεις στον κλάδο αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ο κ. Βαϊόπουλος μας είπε πως θα είναι καταστροφικές αφού υπάρχει κίνδυνος να μείνουν τα ζώα στα μαντριά, να μην εισπράξουν οι παραγωγοί και φυσικά να μην υπάρχει δυνατότητα πώλησης και γάλατος καθώς θα καταναλώνεται από τα αμνοερίφια.

Η κ. Λύκα

Το KarditsaLive.Net επικοινώνησε και με την κ. Μυρτώ Λύκα αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Κτηνοτρόφων, η οποία και μας επιβεβαίωσε ότι σε όλη τη χώρα οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και η ίδια δέχεται καθημερινά ερωτήματα για το τι θα γίνει. Η μεγάλη αγωνία, μας είπε, είναι για το αν θα υπάρξει διάθεση αμνοεριφίων, αν στην ουσία θα γίνει Πάσχα με την έννοια του παραδοσιακού τρόπου και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα συμβεί. Αυτό, αν επιβεβαιωθεί,  θα έχει και μεγάλη επίπτωση στις τιμές, κατέληξε, και αυτό είναι το δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης.

Π.Κ.

KarditsaLive.Net