Σάββατο 14.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξόρκισαν το κακό στο Ζάρκο

07.01.2019

Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων και συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και την απομάκρυνση του κακού αναβίωσε ανήμερα των Θεοφανείων στο Ζάρκο.

Είναι το γνωστό έθιμο του «Καβουκιού» ή αλλιώς του «Μπουλουκιού». Πρόκειται για ένα είδος θιάσου με μασκαράδες, με το οποίο κλείνει το εορταστικό δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές.

Παραμονή λοιπόν των Θεοφανείων, οι νέοι του χωριού κατασκεύασαν το καβούκι (ένα δημιούργημα από καλάμια και χαρτιά) στο σπίτι του καβουκά. Το βράδυ της ίδιας ημέρας το «μπουλούκι» διασκέδασε σε ταβέρνα του χωριού με παραδοσιακά όργανα, πολύ χορό και άφθονο αλκοόλ.

Την επόμενη ημέρα, ανήμερα πλέον των Θεοφανείων, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, οι νέοι άνδρες του χωριού μεταμφιεσμένοι σε τσολιάδες, νύφες, αράπηδες, γιατροί και διάβολοι, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του χωριού, όπου ξεκίνησε ο χορός υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών. Στη συνέχεια οι διοργανωτές επισκέφτηκαν σπίτια και επιχειρήσεις του χωριού προκειμένου να ευχηθούν χρόνια πολλά και να «κεραστούν» από τους Ζαρκινούς.

Αργά το απόγευμα, τα κλαρίνα έδωσαν και πάλι το σήμα και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε ξανά στην πλατεία του χωριού.

Εκεί, το καβούκι παραδόθηκε στις φλόγες από τη σκούπα του «διαβόλου», ξορκίζοντας έτσι το κακό που έφεραν στο πέρασμα τους οι καλικάντζαροι.

Είναι ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και αναβιώνει κάθε χρόνο στην περιοχή του Ζάρκου, αποτελώντας συνεκτικό δεσμό των μελών της τοπικής κοινωνίας.