Κυριακή 10.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξεχάστε όσα ξέρετε! Ανοίγουν τους λογαριασμούς όσων έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη – Τι αλλάζει

03.12.2017

Φαίνεται πως αλλάζουν δυο βασικές ρυθμίσεις για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη – Από την 1η του Ιαναουριου του νέου χρόνου ξεκινάει η άρση τραπεζικού απορρήτου για τους ιδιώτες που έχουν κάνει χρήση του νόμου Κατσέλη – Όποιος δεν πληρώσει πάνω από τρεις δόσεις θα “πετιέται” από το προστατευτικό πλαίσιο
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι γεγονός πλέον με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ελέγξει μάταια την κατάσταση ενώ καλεί όσους έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη.

Η κυβέρνηση επικαλείται το νόμο Κατσέλη για τους ιδιώτες και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», αποκρύπτει ότι στο παρασκήνιο έχει δεχθεί δύο αλλαγές, που θα άρουν σε μεγάλο βαθμό την προστασία που σήμερα υπάρχει, προκειμένου να «τρέξει» την τρίτη αξιολόγηση και να φτάσει στην έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

Άρση τραπεζικού απορρήτου

Η πρώτη αλλαγή αφορά στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν υπαχθεί στο λεγόμενο νόμο Κατσέλη, η οποία σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ, έπειτα από απαίτηση της τρόικας, από την 1η/1/2018. Με σκοπό να εξακριβωθεί αν υπάρχουν πολίτες που έχουν υπαχθεί και προστατεύονται από το νόμο, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια.

Αυτόματη έξοδος από το προστατευτικό πλαίσιο

Η δεύτερη αλλαγή αφορά σε νομοθετική ρύθμιση που η κυβέρνηση έχει δεχθεί να φέρει στη Βουλή για αυτόματη έξοδο από το προστατευτικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού όποιου δανειολήπτη δεν πληρώσει πάνω από τρεις μηνιαίες δόσεις.

Οι μεταβολές αυτές αναμένεται να απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και να μειώσουν κατά πολύ τον αριθμό των πολιτών και των επιχειρήσεων που σήμερα είναι σε προστατευτικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη ή στο καθεστώς εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν ζητήσει και ήδη εξετάζουν περιπτώσεις τόσο από το νόμο Κατσέλη όσο και από το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για να εξετάσουν αν πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Και αν, σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι αριθμοί είναι μικροί καθώς δεν είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε αυτόν, η εξέταση των υποθέσεων που προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη, εφόσον βγουν εκτός, θα προκαλέσουν μεγάλο, πρόσθετο πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

[fbcomments]