Κυριακή 07.06.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κρίσιμες οι ευρωεκλογές του Μαΐου

21.12.2018

Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση γύρω από τη σημασία των ευρωεκλογών παρουσία ευρωβουλευτών πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Ananti με θέμα «Αυτή τη φορά ψηφίζω. Η σημασία των Ευρωπαϊκών Εκλογών 2019» που διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. . Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Europe Direct.

Σε  πέντε μήνες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο και ουσιαστικά, να κρίνουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Κοινός παρανομαστής όλων των προβληματισμών είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και η σφοδρή σύγκρουση των ευρωσκεπτικιστών με τους ευρωπαϊστές, με φόντο τον λαϊκισμό σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν στο κοινό οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος, Σοφία Σακοράφα, ενώ παρέμβαση έκανε μέσω ψηφιακών μέσων η κα Εύα Καϊλή, τοποθετούμενοι για την σημασία των ευρωεκλογών, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Διά Βίου Μάθησης Γιάννης Μπουτίνας. Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση υπήρχε και έκθεση φωτογραφίας έργων του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία.

«Να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τις ευρωεκλογές»

Μπροστά λοιπόν, στις σημαντικότερες ευρωεκλογές, καθοριστικές για την πολιτική φυσιογνωμία της Ευρώπης αλλά και για την παρεμβατικότητα των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η κα. Σοφία Σακοράφα ανέφερε πως «από τη στιγμή που στην Ευρώπη εφαρμόζονται πολιτικές σκληρές, νεοφιλελεύθερες, ακραίες που φτωχαίνουν και απαξιώνουν τους πολίτες, είναι γεγονός πως η ακροδεξιά, τα νεοφασιστικά και νεοναζιστικά κόμματα είναι αυτά που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και τα βλέπουμε σε κάποιες χώρες να συγκυβερνούν, ενώ σε κάποιες άλλες που δεν κυβερνούν είναι αυτά που καθορίζουν την ατζέντα. Απέναντι σε αυτό, το μόνο όπλο που μπορούμε να έχουμε ως πολίτες, είναι η διαδικασία των ευρωεκλογών που εγώ την θεωρώ κορυφαία, και κάθε πολίτης θα πρέπει να κατανοήσει το μέγεθος της, και σε καμία περίπτωση να μην αφήσει καμία ψήφο να πάει χαμένη.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να είμαστε στις κάλπες, να μην αντιμετωπίσουμε χαλαρά τις ευρωεκλογές αλλά με σοβαρότητα.

Αυτή τη στιγμή εξαιτίας όλων αυτών των πρακτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη αναπτύσσεται ένα κίνημα το DiEm, το όποιο κατεβαίνει με δικό του πρόγραμμα, κατεβάζει σε όλες τις χώρες ευρωβουλευτές και το παράρτημα του στην Ελλάδα είναι το ΜΕΡΑ25. Θέλω να πιστεύω ότι το κίνημα -που διαβάζοντας το εξαιρετικό του πρόγραμμα και αφορά όλους τους πολίτες, θα ισχύουν δηλαδή τα ιδία πράγματα σε όλη την Ευρώπη- εάν εκλέξει βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο θα αλλάξει και θα ταράξει τα νερά. Ακριβώς επειδή θα είναι μια αμιγής ομάδα».

«Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση κοινωνικά ευαίσθητη»

Στη μείζονος σημασίας συμμετοχή στην κάλπη των ευρωεκλογών στάθηκε και ο κ. Κύρτσος επισημαίνοντας πως «σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα, διότι έχουμε την Ευρώπη με τα προβλήματα της και τις ευκαιρίες της, αλλά έχουμε και την Ευρώπη που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε, εφόσον εξασφαλίσουμε με τη συμμετοχή μας, την πολιτική κυριαρχία.

Επομένως, χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητη, περισσότερο προσαρμοσμένη στις ανάγκες των χωρών που αντιμετωπίζουν ζητήματα και κυρίως θέλουμε μια Ευρώπη με συσχετισμό δυνάμεων που θα μας οδηγήσει στην περισσότερο Ευρώπη με στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων και με μεγαλύτερη στήριξη της Ελλάδας που έχει προβλήματα με τους νέους».

4 δις ευρώ στη Θεσσαλία από την Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Στο πλαίσιο των ευρωεκλογών γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στο να συμμετέχουν, όσο το δυνατόν ευρωπαίοι πολίτες. Για τον λόγο αυτό, Σε διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση, διότι όσο περισσότεροι προσέλθουν στις κάλπες, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα για εμάς. Θα πρέπει να προσέλθουν εκείνοι που είναι προβληματισμένοι και εκείνοι που έχουν διαφορετική άποψη» ανέφερε σε δηλώσεις του, ο κ. Αγοραστός.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «δε θα πρέπει να ξεχνάμε τα όσα έχουν υλοποιηθεί στη Θεσσαλία, μέσω της ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς λάβαμε 4 δις ευρώ που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης, όπως ο Ε -65, η Τρικάλων – Λάρισας, μουσεία, σχολεία, γήπεδα, έργα πολιτισμού, κέντρα κοινότητας».

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαλάκης κάλεσε τους πολίτες τόσο του Νομού να δώσουν το παρόν, στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Σημαντική εκδήλωση η σημερινή, διότι από τις 23 έως τις 26 Μαΐου η Ευρώπη θα ψηφίσει και θα πρέπει να δώσουμε δύναμη στα πιστεύω μας, ώστε να έχουμε μια ισχυρή εκπροσώπηση» σημείωσε, ενώ το ίδιο υπογράμμισε και ο κ. Μπουτίνας.