Τρίτη 16.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κρήτη: Αθώοι οι 3 από τους 5 κατηγορούμενους για τον βιασμό 19χρονου με νοητική υστέρηση στον Πλατανιά

23.12.2022 /

Σήμερα γράφεται ο επίλογος στην δίκη των πέντε ατόμων από τα Χανιά, που κατηγορούνται για τον βιασμό του 19χρονου (20 ετών σήμερα) Γιάννη, η οποία διεξάγεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου.

Οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους μεταξύ των οποίων και δύο ιερείς, αντιμετώπιζαν την κατηγορία του βιασμού και του βιασμού κατά συρροή, σε βάρος του 19χρονου, από τον Πλατανιά, που πάσχει από νοητική υστέρηση, ενώ ο 5ος, ο πατέρας του  νέου, κατηγορείται για συνέργεια σε βιασμό και κακοποίηση του γιου του.

Αθώοι τρεις από τους 5

Το δικαστήριο έκρινε αθώους, τους 3 από τους 5 κατηγορούμενους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το flashnews, ο πρώτος κατηγορούμενος, ο 68χρονος, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για την κατηγορία των βιασμών και αθώος για την κατηγορία του ομαδικού βιασμού λόγω αμφιβολιών.

Ένοχος ομόφωνα κρίθηκε και ο 67χρονος πατέρας και για τις δύο κατηγορίες της συνέργειας στον βιασμό και της σωματικής κακοποίησης του Γιάννη.

Αθώοι ομόφωνα λόγω αμφιβολιών, για την κατηγορία των δύο καταγγελλόμενων ομαδικών βιασμών, κρίθηκαν οι 2 ιερείς (ο 72χρονος ιερέας θείος του Γιαννη και ο 44χρονος ιερέας) καθώς και ο 42χρονος αδερφός του 44χρονου ιερέα, που είναι ΑμεΑ.

Να σημειωθεί ότι στο άκουσμα της απόφασης αθώωσης των τριών, οι ίδιοι και οι συγγενείς τους ξέσπασαν σε κλάματα.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η ποινή για τον 68χρονο και τον 67χρονο για τους οποίους οι συνήγοροί τους ζήτησαν να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Ένταση στα δικαστήρια

Τις προηγούμενες μέρες επικράτησε ένταση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου. Διαδηλωτές, αποδοκίμασαν τους κατηγορούμενους, σύμφωνα, με τη neakriti, και κρέμασαν πανό έξω από τα δικαστήρια γράφοντας: «Καμία ανοχή στους παιδοβιαστές. ΌΧΙ στη συγκάλυψη. Ο Γιάννης βιαζόταν από αυτούς που θα έπρεπε να τον προστατεύουν».

Τη νομική εκπροσώπησή του 20χρονου σήμερα νέου, έχει αναλάβει νομικός του ιδρύματος «Παράρτημα Α.M.E.A. Χανίων» στο οποίο έχει βρει στοργή και φροντίδα, με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων να ζητά κατηγορηματικά: «Καμία συγκάλυψη για την κακοποίηση του Γιάννη Γ».

Το χρονικό

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως το καλοκαίρι του 2021 όταν ο νεαρός εκμυστηρεύτηκε σε εργαζόμενες της Ομάδας Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά ότι είχε πέσει κατ’ επανάληψη θύμα βιασμού.

Στις 27 Ιουλίου 2021 συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο πατέρας του 19χρονου για κακοποίηση κατ’ εξακολούθηση και ενδοοικογενειακή βία καθώς και ο 66χρονος φίλος του,  για σεξουαλική κακοποίηση του νεαρού στην ηλικία των 14 ετών.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ο 19χρονος εκμυστηρεύθηκε σε εργαζόμενες της Ομάδας Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά ότι είχε πέσει κατ’ επανάληψη θύμα βιασμού και από δύο ιερείς.

[fbcomments]