Πέμπτη 07.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το διασκέδασαν για τα καλά στο πανηγύρι της Κρηνίτσας – φωτο

23.05.2022 /

Το Παραδοσιακό Πανηγύρι στην Κρηνίτσα 20 Μαίου 2022

γράφει η Μαριάννα Αποστόλου*

Η Κρηνίτσα, αυτός ο επίγειος παράδεισος στις 21 Μαίου γιορτάζει τιμώντας τους Αγίους, Κωνσταντίνο και Ελένη, ισαποστόλους  προστάτες του χωριού. Ο Μέγας Κωνσταντίνος απέκτησε τον τίτλο αυτό διότι υπήρξεΜεγάλος σε έργα μεγάλα σχετικά με τον Χριστιανισμό, όπως στερέωσης του Χριστιανισμού, ενίσχυσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποκατάστασης της εσωτερικής της ενότητας, τιμής των αγίων Μαρτύρων, ανέγερσης ναών, σύγκλησης Συνόδων… και μαζί του μεγαλύνεται η Αγία Ελένη,μητέρα του, παιδαγωγός, συμβοηθός, και συντελεστής στα θεία έργα, στη φιλανθρωπία, στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού και ανάδειξη των Αγίων Τόπων, στη στήριξη των πιστών, στον εκχριστιανισμό των απίστων…

Το Δ. Σ. του συλλόγου μετά από δύο χρόνια έργων από απόσταση (Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, Χρηματοδότηση Παραδοσιακών φορεσιών κλπ) φέτος έκρινε ότι καλό θα ήταν να ζωντανέψει ξανά το πανηγύρι και να αρχίσουμε σιγά – σιγά να αποκτούμε κανονικότητα για να μην οδηγηθούμε σε άλλες καταστάσεις (απομόνωσης, μοναχικότητας κλπ).Για την διοργάνωση του παραδοσιακού πανηγυριού της Κρηνίτσας στις 20 Μαΐου 2022  το Δ.Σ. κατέθεσε αίτημα χορηγίας στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων το οποίο εγκρίθηκε. Επίσης εγκρίθηκε το αίτημα μας για από το Δήμο Τρικκαίων για την ενίσχυση (ηχητικά – φωτισμός). Έτσι και φέτος τιμήσαμε με ιδιαίτερη λαμπρότητα τους Αγίους την παραμονή στις 20 Μαίου 2022. Ο εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας έγινε στον εορταζόμενο Ιερό Ναό της Κρηνίτσας των Αγίων Κων/νου και Ελένης, Ισαποστόλων. Την παραμονή της εορτής,  πλήθος πιστών προσήλθαν να προσευχηθούν στη χάρη Τους. Μετά την Ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού άρχισε το γλέντι στην πλατεία του χωριού με το παραδοσιακό καλλιτεχνικό συγκρότημα που αποτελούσαν οι καλλιτέχνες: Αδάμος Χρήστος (κιθάρα – μπουζούκι),  Βουτυρέας Δημήτρης (τραγούδι), Γεωργίου Γιάννης (αρμόνιο),  Λεβέντης Δημήτρης (κλαρίνο) και Τσιούνης Ξενοφών και Πλακιάς Βασίλης, Βιολί.  Τα όργανα συνόδεψαν στο γλέντι τους πιστούς και ποικίλες πραμάτειες, χαλβάδες και ζαχαρωτά μεταφέρθηκαν από την πόλη στο χωριό μας, όπως άλλοτε εμφανίζονταν με την πραμάτειά τους και στη θέα τους τα μικρά παιδιά ανάγκασαν τους γονείς τους να αγοράσουν λιχουδιές. Παρουσιάστηκε το χορευτικό με τις καινούργιες  παραδοσιακές φορεσιές Καραγκούνας που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς που χόρευαν παλιότερα στην Κρηνίτσα με την καθοδήγηση του καταξιωμένου χοροδιδασκάλου Ηλία Ζαχαράκη.

Και επειδή στην Ελλάδα κάποιοι άλλα λένε και άλλα εννοούν (π.χ. Catering ) μας υποτίμησε και καλά έκανε, αναλάβαμε τη διοργάνωση μόνοι μας, ας είναι καλά όλοι όσοι βοήθησαν (Αθανάσιος Λούκας, Γεώργιος Λούκας, Βουτυρέας Χρήστος και ο γιός του Δημήτρης, Σαμούρης Αθανάσιος με τη σύζυγό του Σούλα, Στέφανος Τσόγιας και Αντιγόνη Τάσιου) τους ευχαριστώ από καρδιάς  γιατί μπορέσαμε να ανταποκριθούμε επάξια στις απαιτήσεις μιας τέτοιας διοργάνωσης μέσα σε πέντε μέρες. Αυτή είναι και η αξία της ομάδας, που στην Ελλάδα δυστυχώς βλέπουμε ατομιστικά και ωφελιμιστικά κάποια γεγονότα και δεν βλέπουμε την αξία του κοινού καλού και της κοινής πορείας. Μας είπαν οι καλεσμένοι μας ότι πέρασαν καλά, διασκέδασαν και περιμένουν την επόμενη εκδήλωση. Η επιτυχία της εκδήλωσης οφείλεται α) στην προσφορά των εθελοντών, που ανέφερα παραπάνω, οι οποίοι ετοίμασαν με μεράκι τα σουβλάκια και τα λουκάνικα, β) στο ξέσπασμα του κόσμου να χορέψουν και να γλεντήσουν μετά από 3 χρόνια κλεισούρας, φόβου και απελπισίας και στην υπέροχη ορχήστρα μας που μας διασκέδασε με καλά παραδοσιακά τραγούδια.Ας είμαστε καλά και του χρόνου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την παρουσία τους όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που διασκέδασαν μαζί μας και μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω  στον Πρόεδρο Κοινότητας, Ηλία Καλαμάρα, που μας στηρίζει πάντα,στους Προέδρους, Ένωσης Καραγκούνηδων, Αντώνη Παπαμιχαήλ,  Ράξας Γιάννη Παπαχρήστο, Λογγακίου Αγορίτσας Καρατζά Αρδανίου Μιχάλη Παπαγεωργίου και Γάβρου, Μπάμπη Ζούζουλα. Από τον Δήμο Τρικκαίων, τον Δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Μιχάλη Λάππα, τον Χρήστο Γούλα και τον Γιώργο Ζιώγα. Από την Περιφερειακή Ενότητα τον Ντίνο Μπάρδα αλλά και τον Χρήστο Μιχαλάκη που πάντοτε είναι δίπλα μας. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Δήμητρα Νάτσινα που χόρεψε με την καρδιά της. Μαζί μας χόρεψε και η Βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα με την οποία έχουμε ιδιαίτερη συνεργασία καθώς αποτελεί μέλος του Συμβουλίου του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Σας ευχαριστώ όλους που μας τιμήσατε. Ευχαριστώ επίσης τους αξιόλογους «διαφημιστές» της εκδήλωσης Γιώργο Παπαγεωργόπουλο και Άγγελο Βλάχο και όλων  των ΜΜΕ, ιδιαίτερα τον Αχιλλέα Γραβάνη -Trikalaculture και τον Χάρης Μαντέλλοςαπό την εβδομαδιαία εφημερίδα «Διάλογος».Ευχαριστίες οφείλω στον Νικόλαο Σαλέπη trikalaolaκαι τον φωτογράφο μας Βασίλη Μπαλαμίτσα που καταγράφει την ιστορία του χωριού μας και δημόσια ζητάμε το υλικό στο σχολείο μας να το αρχειοθετήσουμε με τον όμιλο προφορικής ιστορίας μήπως και το σώσουμεΕάν ξέχασα κάποιον ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη. Να είμαστε καλά να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε !!!

* Πρόεδρος του Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου