Σάββατο 04.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κρεμμύδας Αντ. Κων/νος: Ο λόγος για εκλογές- Ανενεργός Πολίτης

07.05.2018

Η κυβέρνηση διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της , το φθινόπωρο του 19. Εκ των πραγμάτων , έχει την δυνατότητα να επιλέξει ημερολογιακά την διαδοχή της ωστόσο υπάρχει ένας κρίσιμος παράγοντας που θα πρέπει να σταθμίσει πριν αποφασίσει αν θα κινηθεί στην πεπατημένη λογική της ελάχιστης δυνατής απώλειας εκλογικού σώματος ή αν θα χειρισθεί την κατάσταση που αυτή δημιούργησε υπεύθυνα με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας.
Τον Αύγουστο του 18 τελειώνει το τρίτο μνημόνιο , ότι σχετίζεται βέβαια με την συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά τις αυταπάτες του δημοψηφίσματος και την δεκαεπτάωρη διαπραγμάτευση Τσίπρα που έγινε πρωθυπουργός χωρίς κανένας να του έχει εξηγήσει τι σημαίνει ο όρος “διεθνείς συσχετισμοί” . Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνουν οι υποχρεώσεις μας και φυσικά δεν σημαίνει πως βγαίνουμε στις αγορές και δανειζόμαστε χρήμα με “πρόσωπο” ή αλλιώς καθαρή έξοδος.
Ακόμα και αυτό όμως , το τέλος του χρηματοδοτικού προγράμματος, απαιτεί τελική συμφωνία για τα περισσότερα των 88 αρκετά δύσκολων προαπαιτούμενων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Και αυτό πρέπει να γίνει. Κάποια στιγμή η χώρα μας θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα αφού τα προηγούμενα δύο δεν έκλεισαν ποτέ , με μεγάλη ευθύνη των τότε αυταπατημένων αντιμνημονιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , για να αποκτήσει επιπλέον αξιοπιστία στην διεθνή σκηνή και να διεκδικήσει οποιαδήποτε ελάφρυνση στο χρέος.
Είμαι από αυτούς που υποστηρίζω ότι η ζημιά στην οικονομία από την τελευταία κυβέρνηση είναι μεγάλη , δύσκολα αναστρέψιμη και ότι θα έπρεπε οι κυβερνώντες να έχουν φύγει από την εξουσία “χτες”. Όχι όμως τώρα και οπωσδήποτε όχι πριν την αξιολόγηση. Όποια σκέψη και αν υπάρχει αυτή θα πρέπει να είναι για το προσεχές φθινόπωρο και μετά.
Αν η κυβέρνηση θελήσει να αποδράσει από την μείωση των συντάξεων που έχει ήδη υπογράψει και θα ισχύσει από τις πληρωμές του Δεκεμβρίου και την απειλούμενη μείωση του αφορολογήτου τότε δεν αποκλείεται ο αιφνιδιασμός του καλοκαιριού. Αυτό δείχνει άλλωστε και η πρόσφατη προσχηματική ενορχηστρωμένη απαίτηση Μητσοτάκη και Γεννηματά για άμεσες εκλογές .
Αναμφισβήτητο γεγονός πάντως είναι ότι η επόμενη χρονική περίοδος και μέχρι το 2020 , έτος εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας , θα έχει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον αφού θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό των επόμενων ετών , κυβερνησιμότητα και κομματικές συμμαχίες , εκλογικός νόμος , προεδρικές εκλογές , πιθανές επαναληπτικές εκλογές και απλή αναλογική , γενικώς θέματα που τα κόμματα θα πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια και θέσεις αφού θα απαιτηθούν κοινοβουλευτικές και κοινωνικές συμμαχίες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ. ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ