Παρασκευή 10.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Κρυφά» προβλήματα ταλανίζουν την γραφική συνοικία των Κουτσομηλίων

27.03.2015

Μια βόλτα σε μια ήσυχη και γραφική γωνιά της πόλης, επιφυλάσσει σήμερα ο «Ε.Π.» στους αναγνώστες του, με σκοπό βέβαια να την γνωρίσουμε καλύτερα και να καταγράψουμε και αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Μιλάμε για τα Κουτσομήλια, αυτή την πολύ όμορφη και παραδοσιακή γειτονιά της πόλης μας και για τους ωραίους κατοίκους τους, βλάχικης καταγωγής οι περισσότεροι από το Περιβόλι Γρεβενών.

Οι Κουτσομηλιώτες και φυσικά οι άνθρωποι του τοπικού Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου, οι κ.κ. Λ.Παλάτου, Γ.Γκολοβράντζας, Δ. Τάχος κ.α. από την πρώτη στιγμή και με μεγάλη προθυμία έσπευσαν να μας βοηθήσουν και να μας υποδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συνοικία τους. «Καμιά Δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την περιοχή μας» μας μετέφεραν χαρακτηριστικά.

Αν θελήσουμε να ιεραρχήσουμε αυτά τα προβλήματα και να ξεκινήσουμε από τα βασικότερα, θα λέγαμε αρχικά για το δίκτυο ύδρευσης που διαπερνά τη γειτονιά, που είναι το παλαιότερο στην πόλη. Ο κεντρικός αγωγός από το ύψος του αντλιοστασίου ως τη δεξαμενή της ντάπιας, είναι κατασκευασμένος μέχρι και σε ποσοστό 90% από αμίαντο και έχει ως αποτέλεσμα την μόλυνση του νερού, την απώλεια σε ποσότητα και τη λάσπη που γεμίζει όλη η συνοικία. Φαντάζεται κανείς τι κινδύνους εγκυμονεί αυτή η κατάσταση για την υγεία των κατοίκων και την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται.. Ο Δήμος κατά καιρούς έχει προχωρήσει σε επισκευές και μπαλώματα του αγωγού, χωρίς όμως να λυθεί το πρόβλημα. Οι κάτοικοι ζητούν εδώ και τώρα από τους αρμοδίους να αντικατασταθεί ο αγωγός με καινούργιο για να έχουν επιτέλους ποιότητα πόσιμου νερού.

Ένα αλλά καίριο ζήτημα είναι η πυροπροστασία  του λόφου του Προφήτη Ηλία. Τους καλοκαιρινούς μήνες με τις μεγάλες θερμοκρασίες και την ανάπτυξη της βλάστησης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς και συνεπώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τα σπίτια και τις περιουσίες των κατοίκων. Και εδώ έγιναν κάποια έργα, που για άγνωστο λόγο (ίσως οικονομικό), έμειναν στη μέση. Ο δρόμος που είναι χαραγμένος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και οι κάτοικοι επιζητούν την ολοκλήρωσή του, ούτως ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη η είσοδος οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Χρειάζεται περαιτέρω αξιοποίηση του άλσους με τη διάνοιξη νέων διαδρόμων και μονοπατιών, που θα είναι χρήσιμα σε όσους αθλούνται και κάνουν πεζοπορία.

Το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι προβληματικό σε πολλά σημεία. Ειδικά στην οδό που οδηγεί από την μαιευτήριο στη συνοικία ( οδός Κουτσομηλίων), έχει δημοπρατηθεί η πεζοδρόμηση αλλά λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν έχει προχωρήσει, ενώ σ’ ένα σημείο υπάρχει στύλος της ΔΕΗ, κάτω από το ανύπαρκτο πεζοδρόμιο με σοβαρότατο κίνδυνο ατυχήματος, αν κάποιος οδηγός είναι λίγο αφηρημένος. Στην παραποτάμια οδό (Σατωβριάνδου), το οδόστρωμα είναι κατεστραμμένο με τα νερά να λιμνάζουν λόγω κλίσης του οδοστρώματος και με τα φρεάτια να είναι κατασκευασμένα σε ψηλότερο σημείο απ’ αυτό του οδοστρώματος. Στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου, σε συνδυασμό με τον ελλιπή φωτισμό, αφού πολλές λάμπες είναι καμένες και δεν έχουν αντικατασταθεί, έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα, κάτι που μαρτυρά και το παρακείμενο εκκλησάκι. Πρόταση των Κουτσομηλιωτών προς τη Δημοτική αρχή είναι να στρωθεί νέος ασφαλτοτάπητας, προτού θρηνήσουμε νέα θύματα.

Ζήτημα υπάρχει και με το νηπιαγωγείο των Κουτσομηλίων. Δεν διαθέτει αύλειο χώρο και τα νήπια όταν βγαίνουν από την αίθουσα βρίσκονται κατευθείαν στον πεζόδρομο που περνά μπροστά από το σχολείο, με τον κάθε κίνδυνο να καιροφυλακτεί.  Οι κάτοικοι ζητούν από το Δήμο (σημειωτεόν το υπάρχον κτίριο είναι ιδιωτικό και ο Δήμος καταβάλει ενοίκιο), την μεταφορά  του νηπιαγωγείου και την στέγασή του σε μια από τις αίθουσες του 1ου Σ.Δ.Ε. (πρώην 8ο Δημ.Σχολείο), που βρίσκεται απέναντι και επαρκούν οι χώροι του για τη λειτουργία και των δύο σχολείων.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και εδώ (όπως και στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων που παρουσιάσαμε πριν λίγες εβδομάδες), με το τηλεοπτικό σήμα. Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και έχουν πληρώσει από την τσέπη τους πολλά χρήματα για αγορά αποκωδικοποιητών και ενισχυτών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Επιτέλους πρέπει να δοθεί μια λύση από όλους τους εμπλεκόμενους και να σταματήσει εν έτει 2015, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης, να υπάρχουν άνθρωποι που δεν βλέπουν τηλεόραση εξαιτίας υπαιτιότητας κάποιων σκοπιμοτήτων ενδεχομένως.

Με το ποτάμι έχει ξεκινήσει εδώ κα λίγους μήνες ο καθαρισμός στο σημείο που διατρέχει τη συνοικία, χρειάζεται όμως να γίνει ανάπλαση των όχθεων με χάραξη μονοπατιών για να μπορούν οι αθλούμενοι αλλά και όλος ο κόσμος να περπατά δίπλα στο ποτάμι. Υπάρχουν αγωγοί που ρίχνουν στο Ληθαίο λύματα (έχει συμβεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν) με αποτέλεσμα να μολύνεται το νερό και να υπάρχει έντονη δυσοσμία. Και εδώ πρέπει επιτέλους να δοθεί από τους αρμοδίους μια γρήγορη και μόνιμη λύση. Λίγο πιο κάτω συναντάμε την  περίφημη γέφυρα «Καλατράβα» για την οποία είχαμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά, όταν ο «Ε.Π.» έκανε ρεπορτάζ στην συνοικία των Σεισμοπλήκτων. Ένα έκτρωμα, μια κακοτεχνία που κατασκευάστηκε επί Δημαρχίας Μ. Ταμήλου, στοίχισε εκατομμύρια ευρώ στους πολίτες και δεν ωφέλησε κανέναν και τίποτα. Οι κάτοικοι των Κουτσομηλίων επιρρίπτουν ευθύνες και στην δημοτική αρχή του Χρήστου Λάππα, που δεν ήρθε ποτέ στην περιοχή να δει τι συμβαίνει.. Μάλιστα προτείνουν την κατεδάφισή της και την κατασκευή μιας νέας γέφυρας ήπιας κυκλοφορίας που θα ενώνει τις δύο πλευρές.

Επειδή στην περιοχή υπάρχουν αρκετά παλιά σπίτια και παρατημένα οικόπεδα, καλούν το Δήμο να πιέσει τους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, για να διατηρείται μια τάξη και μια καθαριότητα. Από κει και πέρα έχουμε κάποια προβλήματα και παραλείψεις όπως τον ελλιπή φωτισμό στην πλατεία, στην οποία μαζεύονται μικρά παιδιά που παίζουν  στη παιδική χαρά, η εγκατελειμένη έκταση στην είσοδο της συνοικίας που κάποτε φιλοξενούσε παιδική χαρά κλπ.

Αυτά είναι τα Κουτσομήλια με τις ομορφιές τους αλλά και τα προβλήματα που έχουν. Η Δημοτική αρχή οφείλει, τουλάχιστον σε 2-3 ζητήματα που είναι καίριας σημασίας, να δώσει άμεσες λύσεις.

 

Δημήτρης Παδιός