Πέμπτη 12.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο Τρικαλινός που το Ιnstagram μιλά παγκοσμίως για τις φωτογραφίες του

16.01.2018

Κώστας Σπαθής, αρχιτέκτονας γνωστός Τρικαλινός, γιος του πρώην δημάρχου Γιώργου Σπαθή. Αυτά όμως για τις εντός… συνόρων συστάσεις,  γιατί ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο Κώστας Σπαθής έχει αναγάγει τη φωτογράφιση με χρήση drone σε τέχνη υψηλής αισθητικής, έχει προβληθεί δύο φορές από το επίσημο Ιnstagram ως προτεινόμενος λογαριασμός και θεωρείται πια digital influencer. 

Αυτή τη στιγμή στο instagram σχεδόν 90.000 followers παγκοσμίως μιλούν για τις φωτογραφίες του… γνωστού και ως spathumpa. Αρκεί να σημειώσουμε πως περιοδικά όπως το Athens voice και το LIFO έχουν στα εξώφυλλά τους τις φωτογραφίες του.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

Απ’ όσο γνωρίζω αυτό που τελείωσες είναι αρχιτεκτονική, με τη οποία και ασχολείσαι…, όμως φαίνεται να σε κερδίζει η φωτογραφία.

Εχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική, μετά από εκείνες στην Ανακαίνιση και αποκατάσταση κτιρίων. Έχω αφιερωθεί στην αρχιτεκτονική και σε κάθε της προέκταση. Η αρχιτεκτονική μέσα από κάθε της έκφραση αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης. Τον τελευταίο καιρό φωτογραφίζω την Ελλάδα από ψηλά αποτυπώνοντάς τη με γεωμετρικό τρόπο. Κάθε τι γεωμετρικό ή ευθύγραμμο, που εμπεριέχει άξονα συμμετρίας ή αποτελεί μονάδα μια στοίχισης αποτελεί βασικό θέμα για μένα.

 

Η φωτογραφία πως προέκυψε για σένα;

Θυμάμαι να ασχολούμαι με μια φωτογραφική μηχανή με φιλμ από πολύ μικρή ηλικία. Κάθε φορά που εστίαζα σε κάτι προσπαθούσα να τοποθετήσω το θέμα μου ακριβώς στο κέντρο. Πολλά χρόνια αργότερα –και κυρίως μέσω του Instagram– έκανα και πάλι μια δυναμική επαφή με τη φωτογραφία. Από το 2012 που κάνω αναρτήσεις εκεί έχω εξελίξει τον εξοπλισμό μου καθώς και τις τεχνικές με τις οποίες φωτογραφίζω.

Οι περισσότερες φωτογραφίες σου είναι τραβηγμένες από ψηλά με drone… χαρίζοντας μια άλλη οπτική γωνία… Πόσο δύσκολο είναι να φωτογραφίσεις με αυτό τον τρόπο;

Πάντα είχα μια τάση να φωτογραφίζω από ψηλά, κάθετα προς τα κάτω, πολύ πριν από την εμφάνιση των drones. Ήταν φυσικό επόμενο να γίνει πλέον το βασικό εργαλείο της δουλειάς μου.
Είναι μια  ιδιαίτερη διαδικασία να φωτογραφίζεις με Drone. Απαιτεί αρκετό χρόνο προετοιμασίας. Πριν από οποιαδήποτε πτήση απαιτείται σχετική έρευνα για την τοποθεσία, τις καιρικές συνθήκες, ακόμη και τη νομοθεσία για το εκάστοτε σημείο. Θα μπορούσα να πω ότι πρέπει να είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος για τις λήψεις που θα κάνεις με το drone καθώς ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου είναι πολύ περιορισμένος.

Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει ο κόσμος ζωγραφιά;

Η αρχιτεκτονική μέσα από κάθε της έκφραση αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης. Τον τελευταίο καιρό φωτογραφίζω την Ελλάδα από ψηλά, οπότε κάθε τι ευθύγραμμο, που εμπεριέχει άξονα συμμετρίας ή αποτελεί μονάδα μια στοίχισης.

Έχω δει φωτογραφίες σου από διάφορα σημεία του πλανήτη. Τα Τρίκαλα τα έχεις φωτογραφίσει;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φωτογραφίσει τα Τρίκαλα πολλές φορές κυρίως επειδή τα τελευταία χρόνια που ζω στην Αθήνα δεν βρήκα τον χρόνο. Σκέφτομαι όταν κάποια στιγμή ξεκινήσω την αεροφωτογράφιση στην πόλη μου να το κάνω μια πολύ σοβαρή αποτύπωση σε επίπεδο έρευνας.

Αν χρειαστεί τελικά να επιλέξεις αρχιτεκτονική ή φωτογραφία, σε ποιο θα πεις «ναι»;

Η αρχιτεκτονική είναι μια επιστήμη που συνάδει απόλυτα με την τέχνη και την αισθητική και το αντικείμενό της έχει πολλές προεκτάσεις. Δουλεύω ως αρχιτέκτονας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα· η υπάρχουσα κατάσταση όμως στον τομέα της κατασκευής έχει οδηγήσει τον αρχιτέκτονα της γενιάς μου σε ένα
επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς του. Θα μπορούσα να πω ότι πλέον δουλεύω περισσότερο με τη φωτογραφία ακολουθώντας πιστά τις βασικές αρχές και τους νόμους της αρχιτεκτονικής.

 Μίλησέ μας για τις πόλεις του εξωτερικού που έχεις φωτογραφίσει. Ποιες ξεχωρίζεις και γιατί;

Τα τελευταία χρόνια έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια σε αρκετούς προορισμούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Φωτογραφικά θα ξεχώριζα την πυκνότητα του αστικού ιστού της Σεούλ, τα σύγχρονα multifuctional κτίρια στη Βιέννη, το καταπράσινο φυσικό τοπίο της Ολλανδίας καθώς και το εντυπωσιακό colourful ιστορικό κέντρο στη Νάπολη. Ωστόσο όση εντύπωση και να μου κάνουν ορισμένα ταξίδια, πάντα επιστρέφω στην Ελλάδα και ανακαλύπτω νέες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες.