Δευτέρα 11.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κώστας Σκρέκας: Ολέθρια τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2017

29.04.2018

Ολέθρια τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2017
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την πρωτοφανή επιλογή της ΔΕΗ να ανακοινώσει να οικονομικά αποτελέσματα νύχτα Παρασκευής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ούτε το μισό μισθοδοτικό κόστος των εργαζομένων της ΔΕΗ δεν καλύπτει το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της εταιρίας το 2017.
Σύμφωνα με την ξαφνική ανακοίνωση, χθες βράδυ Παρασκευής, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους (EBITDA) της εταιρείας, χωρίς να συνυπολογισθούν τα ΥΚΩ και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, είναι μόλις 478,6 εκατομμύρια ευρώ,όταν για τη μισθοδοσία μόνο του προσωπικού, απαιτούνται σχεδόν τα διπλάσια, δηλαδή 821 εκατομμύρια ευρώ. Να ση-μειωθεί, ότι τα ΥΚΩ ύψους 359,8 εκ. ευρώ που έχουν συμπεριληφθεί στο τελικό αποτέλεσμα, είναι μη επαναλαμβανόμενα και αφορούν τις προηγούμενες χρονιές 2012-2016.
Τεράστια λοιπόν είναι ανησυχία για τον αδιέξοδο δρόμο στον οποίο έχει οδηγηθεί η εταιρία, από τις φρικτές αποφάσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.
Κι όμως, μόλις τρία χρόνια πριν το 2014, η ΔΕΗ παρουσίαζε λειτουργικό περιθώριο κέρδους (EBITDA) προ ΥΚΩ και προ προβλέψεων για επισφάλειες 1453,2 εκατομμυρίων ευρώ. Δη-λαδή μέσα σε μόλις τρία χρόνια η ΔΕΗ έχει απωλέσει 974,6 εκατομμύρια ευρώ ή 67% του περιθωρίου κέρδους της.
Τα ερωτήματα που προκύτπουν είναι αμείλικτα.
Θα μπορεί η επιχείρηση να πληρώνει τους εργαζομένους και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία της τα επόμενα χρόνια;
Πως θα προχωρήσει η εταιρεία μετά και την απώλεια των πιο κερδοφόρων λιγνιτικών εργοστασίων, που πουλά η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ψήφισε;
Πως θα επιβιώσει η ΔΕΗ μετά την δέσμευση της κυβέρνησης προς την Τρόικα για περαιτέρω μείωση του τζίρου της στο μισό μέχρι το 2020, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα;
Συνεπώς πως θα επιβιώσει η οικονομία, η κοινωνία και η παραγωγική βάση της Ελλάδας;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποθήκευσε το μέλλον της ΔΕΗ, των εργαζομένων της και όλων των Ελλήνων στο βωμό της ιδεοληψίας, του ρεβανσισμού, και τις ανείπωτης ανικανότητας. Χτίσανε τις πολιτικές τους καριέρες στην υποκρισία και τον εμπαιγμό και τώρα πληρώνει και η ΔΕΗ και η Ελλάδα το τίμημα.

[fbcomments]