Τρίτη 21.03.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κορωνοϊός: Νέα περιοριστικά μέτρα θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα

01.11.2021

Ο εφιάλτης του Νοέμβρη του 2020, του χειρότερου επιδημιολογικά μήνα της πανδημίας στην Ελλάδα, επιστρέφει καθώς ο μισός χάρτης έχει και πάλι «κοκκινίσει», ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού ουσιαστικά έχει «παγώσει».

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών και αναμένονται οι εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση. Έτσι στα μέσα της εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν, σε αυτή τη φάση, στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους σε επιβαρυμένες περιοχές από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η ανησυχία εστιάζεται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αλλά και στη Θεσσαλία, ενώ αυξητική είναι η τάση στο ιικό φορτίο στην Αττική.

Τα μέτρα που είναι «στο τραπέζι»

Στα μέτρα που εξετάζονται είναι:

— Περαιτέρω περιορισμοί σε μεικτούς εξωτερικούς χώρους (εστιατόρια/καφέ/μπαρ)

— Πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τους εξωτερικούς χώρους που περικλείονται

— Δύο rapid test την εβδομάδα, αντί για ένα, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Ειδικά για τους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν συζητήσεις για ακόμη πιο συχνό διαγνωστικό έλεγχο (ως και 3 rapid test εβδομαδιαίως).

Ειδικότερα θα μπουν νέα εμπόδια στην είσοδο των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας σε μεικτούς ανοιχτούς χώρους. Σε καφέ – μπαρ και εστιατόρια που λειτουργούν και σε εξωτερικό χώρο αναμένεται να μεγαλώσουν οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και να κάθονται σε αυτά λιγότερα άτομα.

Επιπλέον, εφόσον οι εξωτερικοί χώροι είναι κλεισμένοι με τέντες και πλαϊνά προστατευτικά, αναμένεται να λογίζονται ως κλειστοί, κι έτσι να μην επιτρέπεται πλέον οι είσοδος σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι έλεγχοι για το αν οι ιδιοκτήτες κάνουν ελέγχους στους πελάτες για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης σχεδιάζεται να πυκνώσουν και οι “καμπάνες” για τους παραβάτες θα είναι βαριές και θα φτάνουν ως και το “λουκέτο”.

«Ίσως κλείσουν τα κέντρα διασκέδασης σε κόκκινες περιοχές»

Παράλληλα συζητείται στους εξωτερικούς χώρους να απαγορευτεί και πάλι η μουσική. Σε ακραίες περιπτώσεις, δηλαδή σε περιοχές εξαιρετικά επιβαρυμένες και σε αριθμό κρουσμάτων και σε εισαγωγές / διασωληνωμένους, υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων / μπαρ.

Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο για πιο αυστηρά μέτρα το ανέφερε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο καθηγητής διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Όπως εξήγησε, «το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.» Προσέθεσε ότι «όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα και βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

«Όχι» σε περιοριστικά μέτρα σε εμβολιασμένους

Κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν μέτρα που να αφορούν και στους εμβολιασμένους, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μηνύματα σε όσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις να κάνουν το εμβόλιο. Και οπωσδήποτε θα προκαλούσε και δυσαρέσκεια σε όσους έχουν κάνει το “καθήκον” τους, κάτι που μεταφράζεται και σε… πολιτικό κόστος.

[fbcomments]