Τρίτη 05.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κορονοϊός: Συνεχίζεται το αρνητικό ρεκόρ – 250 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως

08.11.2021 /

Ξεπέρασαν τα 250 εκατ. τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως με ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να σημειώνουν αριθμούς ρεκόρ.

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων μειώθηκε κατά 36% τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, αλλά ο ιός εξακολουθεί να μολύνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε 90 ημέρες λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Αντίθετα, χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για να καταγραφούν τα πρώτα 50 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας είναι αισιόδοξοι ότι πολλά κράτη έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα της πανδημίας χάρη στα εμβόλια και τη φυσική ανοσία, αν και προειδοποιούν ότι ο ψυχρότερος καιρός και οι επερχόμενες γιορτές θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κρούσματα.

Οι λοιμώξεις εξακολουθούν να αυξάνονται σε 55 από τις 240 χώρες, με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα να βρίσκονται ή να πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η Ανατολική Ευρώπη έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην περιοχή. Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα, που καταγράφηκαν παγκοσμίως ήταν από χώρες της Ευρώπης, με ένα εκατομμύριο νέες μολύνσεις περίπου κάθε τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με την ανάλυση.

Αρκετές ρωσικές περιφέρειες δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς ή να παρατείνουν το lockdown σε χώρους εργασίας καθώς η χώρα καταγράφει ρεκόρ θανάτων.

Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν τονίσει την ανάγκη βελτίωσης των προγραμμάτων εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις λιγότερο πλούσιες χώρες.

Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία δόση εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με το Our World in Data, ποσοστό που πέφτει σε λιγότερο από 5% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η βελτίωση της πρόσβασης στα εμβόλια θα είναι στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της ισχυρής εμπορικής ομάδας Ασίας-Ειρηνικού APEC, που θα φιλοξενηθεί από τη Νέα Ζηλανδία τις επόμενες ημέρες.

Τα μέλη της APEC, στα οποία περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύτηκαν σε ειδική συνάντηση τον Ιούνιο να επεκτείνουν την κοινή χρήση και την δημιουργία εμβολίων για τον COVID-19 αλλά και να άρουν τα εμπορικά εμπόδια για τα φάρμακα.

«Μαζί συνεχίζουμε να διατηρούμε τις αλυσίδες εφοδιασμού σε λειτουργία και υποστηρίζουμε το εμπόριο κρίσιμων ιατρικών προμηθειών – συμπεριλαμβανομένων τεστ και τώρα των εμβολίων», δήλωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες ομάδες βοήθειας τον περασμένο μήνα απηύθυναν έκκληση στους ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να χρηματοδοτήσουν ένα σχέδιο 23,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή εμβολίων, τεστ και φαρμάκων κατά του COVID-19 στις φτωχότερες χώρες τους επόμενους 12 μήνες.

Reuters.com

Ετικέτες: ,