Τρίτη 20.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Θεσσαλία: Ανέστειλε τη λειτουργία της και η βιομηχανία ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ

04.04.2020

Ακόμη μία μεγάλη βιομηχανία της Θεσσαλίας προχωρά σε αναστολή λειτουργίας, λόγω της κάθετης πτώσης του τζίρου και των παραγγελιών, από το παγκόσμιο lock down εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για την κλωστοϋφαντουργία με έδρα τα Φάρσαλα, ενώ η προηγούμενη ήταν η Sovel στον Αλμυρό του ομίλου Στασινόπουλου, που έβγαλε σε διαθεσιμότητα περίπου 400 εργαζόμενους. Την Επίλεκτος φαίνεται να την ακολουθούν και αλλες 4 κλωστοϋφαντουργίες, που αναστέλλουν τη λειτουργία τους και όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής Αυτές  είναι η Βαρβαρέσος η Μουζακης, τα κλωστήρια Ναυπάκτου   και η  Fieratex.

Αναστολή της παραγωγής από την ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ

Λόγω του “παγώματος” στα κατασκευαστικά έργα και στα έργα υποδομών, ο όμιλος Viohalco αποφάσισε την αναστολή των παραγωγικών δραστηριοτήτων των θυγατρικών του που ανήκουν στον κλάδο χάλυβα. Έτσι, η πλειοψηφία των περίπου 900 εργαζομένων στις μονάδες των Σιδενόρ και Sovel και των Έρλικον, Πράκσυς και Ετήλ τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τις 2 Απριλίου και για ένα μήνα. Παράλληλα, οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιρειών τέθηκαν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη καθώς τα προϊόντα των συγκεκριμένων θυγατρικών απευθύνονται σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη δηλαδή κυρίως στην κατασκευαστική-οικοδομική αγορά όπου λόγω κορονοϊού πολλά έργα υλοποιούνται με υποτονικό ρυθμό εάν δεν έχουν σταματήσει.

Μόλις χθες, η διοίκηση της Επίλεκτος προειδοποίησε για μείωση του τζίρου του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας κατά 50% λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η Επίλεκτος έθεσε σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων της από 01.04.2020.

Επίσης, η κλωστοβιομηχανία Μουζάκης επίσης αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμα αναστολής συμβάσεως εργασίας της πλειονότητα του προσωπικού της. Έτσι από 1 Απριλίου έως και τις 15 Μαΐου η εταιρεία λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Σε καθεστώς αναστολής έθεσε μέρος των εργαζομένων της μέχρι τα τέλη Απριλίου και η Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία, ενώ η Fieratex αποφάσισε η πλειονότητα του προσωπικού της να ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστολής συμβάσεως εργασίας από 01/04/2020 μέχρι 15/5/2020 .

Παράλληλα, η οινοποιία Μαλαματίνα έγινε η πρώτη βιομηχανία τροφίμων που αποφάσισε να κλείσει τις μηχανές της στη χώρα μας. Η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε της αναστολή της παραγωγής μετά την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης λόγω των μέτρων που ελήφθησαν στην αγορά για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας η πτώση στις πωλήσεις στο χονδρεμπόριο έφθασε το 80%, ενώ μείωση 18% κατέγραψε και ο τζίρος από τα σουπερμάρκετ.
Το στοίχημα της επανεκκίνησης

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως όσο συνεχίζεται η κρίση της πανδημίας τόσο θα αυξάνονται και οι βιομηχανίες που θα επιλέγουν τον δρόμο της αναστολής των εργασιών τους αξιοποιώντας τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα και δεν συνεχίζουν να παράγουν προϊόντα τα οποία λόγω της μειωμένης ζήτησης θα στοιβάζονται στις αποθήκες τους, ενδεχομένως και για μήνες.

Στους κύκλους των αναλυτών επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσο όλες αυτές οι εταιρείες που κλείνουν προσωρινά θα μπορέσουν να ξανανοίξουν μόλις αντιμετωπιστεί η πανδημία με τους πιο απαισιόδοξους να αναφέρουν ότι τρεις στις τέσσερις εταιρείες που αναστέλλουν την λειτουργία τους δεν θα ανοίξουν ξανά.

kostaskets@capital.gr