Τετάρτη 08.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κορονοϊός: Αλλαγή στο ωράριο καταστημάτων

19.11.2021

Νέο ωράριο στα καταστήματα και κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους πολίτες από τους κλειστούς χώρους, φέρνουν τα νέα μέτρα κατά του κοροναϊού, τα οποία εξειδικεύτηκαν σήμερα το πρωί από τον υπουργός Υγείας, Θάνο Πλεύρη σε συνέντευξη τύπου με την συμμετοχή του προέδρου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου.

Αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο

Η κυριότερη αλλαγή που ανακοινώθηκε μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα είναι αυτή που αφορά στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και στην προσέλευση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Με στόχο να μην παρατηρείται συνωστισμός στα ΜΜΜ, αλλάζει, εκτός από το ωράριο για τους εργαζόμενους και εκείνο λειτουργίας των καταστημάτων.

Έτσι, από τη Δευτέρα, επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο,  τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ.

«Μπλόκο» σε ανεμβολίαστους

Τα πάνω… κάτω έρχονται στις ζωές των ανεμβολίαστων από την ερχόμενη Δευτέρα, αφού όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος το βράδυ της Πέμπτης, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να κάνουν ελάχιστα πράγματα.

Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι πολίτες, με βάσει τα νέα μέτρα, δεν θα μπορούν από τη Δευτέρα να μπαίνουν (εκτός από την εστίαση) σε μουσεία, θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια. Δεν θα μπορούν να μπουν ούτε με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Αντίθετα, παραμένει η υποχρέωση για τεστ προκειμένου να μπουν σε κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης, εκκλησίες και τα καταστήματα λιανεμπορίου. Ελεύθερη θα είναι η πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία.

Για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους (φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Δεκεμβρίου, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Για τους ανήλικους 4 έως 17 ετών παραμένει απαραίτητο για την είσοδο σε κλειστούς χώρους το self test.

[fbcomments]