Με το ερώτημα «Ποιός είναι ο κ. Γκάλμπρεϊθ;» εντονότατα διατυπωμένο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης νωρίτερα σήμερα από τη Βουλή, εξέφρασε την εντονότατη ενόχληση της κυβέρνησης για τα όσα ο εν λόγω καθηγητής και σύμβουλος του τέως υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη αποκαλύπτει στο βιβλίο του περί το παρασκήνιο των κρισιμότατων στιγμών για την ελληνική οικονομία, κατά την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Ο κ. Γκάλμπρεϊθ δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση και δεν βρέθηκα ποτέ, παρότι ήμουν επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης, ούτε σε μια σύσκεψη με τον Γκάλμπρεϊθ παρόντα. Ποιος είναι ο κ. Γκάλμπρεϊθ;» αναρωτήθηκε ο κ. Χουλιαράκης, για να συνεχίσει: «Αυτά που λέει είναι απίστευτες φαιδρότητες και ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση».
Λίγο πριν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ι. Βρούτσης τόνιζε: «Ο κ. Χουλιαράκης ήταν και τότε υπουργός. Ήταν παρών στην προγραμματισμένη και μεθοδευμένη υπονόμευση της Δημοκρατίας, του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, μέσα από το ονομαζόμενο «PLAN Β», το οποίο γράφει ο Γκαλμπρέιθ». Πρόσθεσε δε ο κ. Βρούτσης: «Δεν είναι τυχαίο ότι και ο κ. Τσίπρας δύο μέρες πριν το Δημοψήφισμα επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συναντώντας τον κ. Καμμένο, όπου ακούσαμε το περιβόητο, το απαράδεκτο, το μοναδικό, που η πολιτική ευαισθησία, η δημοκρατική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε αμάσητο, ότι ο Στρατός είναι έτοιμος να εφαρμόσει εσωτερική ισορροπία, να εφαρμόσει ειρηνικές διαδικασίες στο εσωτερικό της χώρας».
Από την πλευρά του ο κ. Α. Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) απευθυνόμενος στην δικομματική πλειοψηφία, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ξέρετε ότι για έναν Υπουργό κατά το άρθρο 152 του Ποινικού Κώδικα αυτά είναι παράβαση πληρεξουσιότητας, δηλαδή κακούργημα; Αυτά να τα συζητήσει μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής».
Το ζήτημα αναδείχθηκε στο περιθώριο συζήτησης νομοσχεδίου με θέμα την κύρωση Απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου, πάντως, επανεμφανίστηκε το φαινόμενο της κατάθεσης προς ψήφιση άσχετων και εκπρόθεσμων υπουργικών τροπολογιών. Μεταξύ των υπουργών που κατέθεσαν τέτοια τροπολογία, ήταν και ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας Ν. Φίλης, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση και με μια αποστροφή του λόγου του για μελλοντικά δημοψηφίσματα: «Εναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, το «όχι» παραμένει, με την έννοια ότι ο λαός θα καλείται να λέει τη γνώμη του όποτε είναι αναγκαίο, θα καλείται να είναι η τελευταία καταφυγή της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.