Σάββατο 12.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τράπεζες: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε…

04.05.2016

Του Χρήστου Κοντού

Ολες αυτές τις ημέρες του Πάσχα, οργίασε κυριολεκτικά η φημολογία πως σήμερα όχι μόνον δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες της χώρας, αλλά θα υπάρξει και κούρεμα των καταθέσεων κατά 40% στα ποσά άνω των 10.000 ευρώ (για άλλους 5.000) και τα capital control θα βγάζουν μόλις… ένα 20αρικάκι ανά άτομο την ημέρα.

Ακόμη και σοβαροί άνθρωποι της αγοράς, στα τηλέφωνα για χρόνια πολλά, η δεύτερη κουβέντα τους, ήταν αυτή, η οποία προήλθε από πληροφορία που είτε την είχε κάποιος παρατρεχάμενος του… Στουρνάρα, είτε κάποιος βαθμοφόρος στρατιωτικός, είτε κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης κλπ.

Φυσικά αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε καμιά σοβαρή χώρα και από μόνο του ως γεγονός, καταδεικνύει την ελαφρότητα που μας διακατέχει πρώτα ως λαό. Η ίδια ελαφρότητα με την οποία ψηφίζουμε, ζούμε και λειτουργούμε στην καθημερινότητα μας.

Ευτυχώς ή δυστυχώς (ανάλογα πώς ο καθένας το εκτιμά), οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα κλείσουν γιατί ήδη τις έχουμε χρυσοπληρώσει, γιατί τα 2/3 του εθνικού χρέους που ήταν δικά τους, τα έχουμε πάρει ως χώρα στις πλάτες μας, ακριβώς γιατί δεν θέλαμε να κλείσουν από την πρώτη στιγμή. Τότε που σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού, είχε κάποιες καταθεσούλες και αυτό ήταν που οδήγησε τους πολιτικούς να μην προβούνε σε μια τέτοια κίνηση. Μπορεί να κόπηκαν λίγο οι μισθοί στο δημόσιο, να ψαλιδίστηκαν οι συντάξεις, να έμειναν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι από τον ιδιωτικό τομέα και το μεγαλύτερο μέρος των επιστημόνων μας να πήρε την άγουσα για το εξωτερικό, το μόνο που θα μπορούσε να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους, ήταν το κλείσιμο των τραπεζών και το κούρεμα των καταθέσεων…

Οσο και να μην θέλουμε ακόμη να το πιστέψουμε, η κατάσταση όπως έχει μέχρι σήμερα διαμορφωθεί από τους δανειστές θα παραμείνει και με βάση αυτήν θα πορευτούμε. Οσο πιο γρήγορα αυτό γίνει συνείδησή μας, τόσο πιο γρήγορα αυτή η χώρα θα έχει κάποια ελπίδα να βγει από την κρίση.

Εκτός και αν ως λαός έχουμε αποφασίσει να βγούμε από την ζώνη του ευρώ. Γιατί μόνο τότε θα υπάρξουν αλλαγές.