Τετάρτη 30.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καληνύχτα κυρ Μήτσο – Καλημέρα Αμπτούλ

09.03.2016

Του Χρήστου Κοντού

Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στο… σύμβολο της πόλης, το Φρούριο.

Ισως η επιλογή να ήταν άστοχη. Ισως να προέκυψε από τον κακό σχεδιασμό του δήμου, γιατί το στοιχείο του αιφνιδιασμού έχει εκλείψει. Ισως όντως να μείνουν μόλις μια εβδομάδα όπως του υποσχέθηκε ο υφυπουργός Άμυνας (τώρα στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κρατάτε ότι καλάθι θέλετε). Η ουσία όμως παραμένει η ίδια: Θα πρέπει πλέον η χώρα να μάθει να ζει με τα νέα δεδομένα και αυτά είναι ξεκάθαρα: 150.000 πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα και θα διασπαρθούν σε κάθε πόλη.

Υπό το νέο καθεστώς που πλέον επικρατεί, θα πρέπει πρώτα εμείς να εγκλιματιστούμε. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας πως στο δρόμο θα συναντούμε καθημερινά γυναίκες με τσαντόρ και άντρες με σαρίκια… Θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως δεν απέχει περισσότερο από ένα χρόνο, τα παιδιά μας να κάθονται στο ίδιο θρανίο με τα παιδιά των προσφύγων, αλλά και οι μεγάλοι στο ίδιο… καφενείο.

Μπορεί στην Ελλάδα και κυρίως στην επαρχία το φαινόμενο να είναι πρωτόγνωρο και να σοκάρει… δεν ισχύει όμως το ίδιο στην Αθήνα, όπου το κέντρο έχει κατακλυστεί από μουσουλμάνους, αλλά κυρίως στις μεγάλες πόλεις της υπόλοιπης Ευρώπης, όπου εδώ και δεκαετίες η συμβίωση λαών και… θρησκειών, είναι μέρος της κουλτούρας.

Κάθε μέρα για τα επόμενα δύο χρόνια που θα ξυπνάμε, θα διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα. Από μας εξαρτάται πως θα την διαχειριστούμε και πόσο εύκολα θα την αποδεχθούμε για να πάμε μπροστά. Και για να πάμε σωστά μπροστά, θα πρέπει να κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία αυτής της χώρας…