Σάββατο 23.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στην Ελλάδα πάντα θα κατοικούν ΑΝΘΡΩΠΟΙ

16.02.2016

Του Χρήστου Κοντού

«Το να δημιουργήσουμε απλώς στην ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν προστατευτικό φράχτη, χωρίς να λάβουμε υπόψιν μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια αντι-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας», τόνισε χαρακτηριστικά Άνγκελα Μέρκελ και δήλωσε πεπεισμένη για τη σημασία της συνθήκης Σένγκεν και αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διατήρησή της. «Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος ερωτηθείσα αν, σε περίπτωση που δεν μειωθεί το προσφυγικό κύμα, η ταμπέλα «STOP» θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Stuttgarter Zeitung. Αναφερόμενη στην συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να το βελτιώσει αυτό».

Γιατί όμως η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά της; Είναι ανίκανη η κυβέρνηση, οι χειρισμοί είναι λάθος; Κι αν ναι τι θα έπρεπε να γίνει; Μήπως να βουλιάζαμε μόνοι μας τις βάρκες; Να πυροβολούσαμε τους πρόσφυγες και μετανάστες; Σαφέστατα όχι, γιατί αυτό δεν είναι πουθενά στην κουλτούρα του Ελληνικού λαού, όποιος και αν είναι ο κυβερνήτης του εκείνη τη στιγμή.

Αυτό ξέρουν οι Αυστριακοί και οι υπόλοιποι λαοί που έχουν αιματοκυλίσει κατά το παρελθόν την Ευρώπη, ουκ ολίγες φορές. Ξέρουν πολύ καλά πως οι Σκοπιανοί δεν έχουν ενδοιασμούς να σηκώσουν το όπλο σε όποιο πρόσφυγα επιχειρήσει να περάσει παράνομα τον φράχτη που τώρα στήνουν.

Ο πολιτισμός μας που εδράζεται σε βάθος πολλών αιώνων δεν πρέπει να επιτρέπει σκέψεις ανάλογες, πόσο μάλλον πράξεις. Ο αποκλεισμός κάθε τέτοιας φωνής είναι υποχρέωση όλων μας, γιατί σε τούτο το μικρό κομμάτι γης η ΑΝΘΡΩΠΙΑ βρήκε διαχρονικά το δικό της καταφύγιο.