Σάββατο 22.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τελικά λεφτά υπάρχουν και τα φάγαμε μαζί;

22.06.2015 /

Του Χρήστου Κοντού

Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά πέντε δις ευρώ βγήκαν την τελευταία εβδομάδα από τις Ελληνικές Τράπεζες με τον φόβο του grexit. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και τα ένα σωρό άλλα δις που βγαίνανε, κάθε φορά που κινδυνολογούσαν τα ελληνικά κανάλια της διαπλοκής το νούμερο είναι τεράστιο. Το πιο φοβερό όμως είναι πως τα χρήματα αυτά είναι κυρίως «μικροκαταθετών», γιατί θα ήταν αστείο να πιστεύει κανείς πως όσοι είχαν κάποια εκατομμύρια ευρώ στις Ελληνικές τράπεζες δεν τα σήκωσαν από το 2011 και τα μετέφεραν στην Ελβετία. Εξάλλου προς επιβεβαίωση αυτού, υπάρχουν και οι διάφορες λίστες, για τις οποίες κουβέντα δεν ακούσαμε ακόμη, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει και αυτός γαργάρα.

Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό και ας φωνάζουν όσο θέλουν κάποιοι: Λεφτά υπάρχουν, γιατί πολύ απλά ο Πάγκαλος είχε δίκιο: Μαζί τα φάγαμε. Ίσως το ποσοστό που έφαγε… ή που κατέληξε στον καθένα, άμεσα ή έμμεσα (μέσω απίστευτων μισθών ΔΕΚΟ κλπ), να διαφέρει.

Αυτό εξάλλου αποτυπώνεται και σε κάθε γκάλοπ, για το πόσοι θέλουν να μείνουμε στο ευρώ και πόσοι όχι. Αυτή είναι και η πραγματική εικόνα της χώρας σήμερα, όσο και να μας πονά.

Το 60% περίπου ζει είτε άμεσα (μισθοί – συντάξεις), από το δημόσιο, είτε έμμεσα τρώγοντας αυτούς τους μισθούς και τις συντάξεις (παιδιά, εγγόνια). Μένει ένα 40%… που δεν έχει στον ήλιο μοίρα και αυτό απαρτίζεται από τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες που ούτε ευρώ, ούτε δραχμή βλέπουν να μπαίνει στα ταμεία τους και από τους απόλυτα εξαθλιωμένους ανέργους του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους επιδεικτικά ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την πλάτη επαναπροσλαμβάνοντας τους απολυμένους της ΕΡΤ, τις καθαρίστριες και έπονται και οι υπόλοιποι του ιδιωτικού τομέα.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση Τσίπρα, γι’ αυτό το 60% θα υπογράψει απόψε άλλη μια υποταγή στις ορέξεις των εταίρων… Το υπόλοιπο 40% μάλλον θα πρέπει να αναζητήσει αλλού πολιτική στέγη, που δεν φαίνεται να υπάρχει. Τελικά η θεωρία των παιγνίων δεν παίχτηκε στο εξωτερικό με τους θεσμούς, αλλά στην Ελλάδα με τα αιώνια θύματα.

Υ.Γ: Των θυμάτων δεν εξαιρούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μισθωτοί των 500 ευρώ…