Τετάρτη 29.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Διακοπές Σαββατοκύριακο και με το… ταπεράκι

04.08.2016

Του Χρήστου Κοντού

Με το Νίκο δεν γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, αλλά με μερικούς ανθρώπους δεν θέλεις πολύ να αποκτήσεις τουλάχιστον μια καλή σχέση. Χρόνια επαγγελματίας με παραλιακό καφέ στη Βελίκα. Μοιραία, η κουβέντα κάθε φορά που ανταμώνουμε είναι πως πάνε οι επιχειρήσεις και γενικότερα οι διαπιστώσεις για την οικονομία. Αυτό συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, πριν μονοπωλούσε σχεδόν την κουβέντα το αγαπημένο μας χόμπι, το ψάρεμα.

Μόνο που πλέον ότι πιάσαμε από… ψάρια, πιάσαμε. «Τέτοια ώρα το πρωί τα άλλα χρόνια είχα κάνει τζίρο 150-200 ευρώ και τώρα ο πρώτος καφές είναι ο δικός σου» θα μου πει. «Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Μπορεί τα δωμάτια να είναι γεμάτα για αυτές τις λίγες ημέρες, κανείς όμως δεν βγαίνει έξω ούτε για βόλτα. Η παραλία είναι άδεια και δεν μιλάμε για τις ξαπλώστρες. Ολες οι διακοπές πλέον των Ελλήνων είναι 4-5 Σαββατοκύριακα και αυτά όσο πιο συντηρητικά γίνεται».

Και η αλήθεια είναι αυτή. Μια αχανής παραλία με ελάχιστες ομπρέλες διάσπαρτες τις καθημερινές και μόνο το Σ/Κ γεμίζει κόσμο… όμως πλέον με το ταπεράκι, την μπριζόλα από το σπίτι και το μόνο έξοδο ένας καφές και ίσως κανένα παγωτό να μην κλαίνε τα παιδιά.

Αυτή είναι η εικόνα της ηπειρωτικής , της Ελλάδας όπου οι παραλίες φτάνονται, γιατί υπάρχουν και τα νησιά. Σε αυτά βρίσκεις όλους αυτούς που έχουν ακόμη τα χρήματα του στρώματος, όλους τους βολεμένους του συστήματος που ακόμη αντέχουν όχι απλά για να πάνε διακοπές, αλλά και να συντηρούν τα άνεργα παιδιά τους…

Όπως και να έχει όμως… οι ημέρες του καλοκαιριού τελειώνουν και για τους περισσότερους Ελληνες που καλούνται να βάλλουν βαθιά χέρι στην τσέπη, έρχεται κατευθείαν ο… χειμώνας.