Σάββατο 12.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η εποχή του «εγώ» έχει τελειώσει για την Ελλάδα

29.08.2016

Του Χρήστου Κοντού

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε μια φράση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη που υπογράμμισε πως πρέπει να πάμε σε καινούργιες μορφές, όπως οι συνεταιριστικές μορφές, σε μια κοινωνική οικονομία με καινούργια υγιή βάση.

«Η εποχή του εγώ είμαι το αφεντικό του εαυτού μου, το μαγαζί μου, το λέω έτσι έντονα, ίσως είμαστε σε μια καινούργια εποχή και τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν», υποστηρίζοντας πως η εποχή αυτή έχει τελειώσει. «Πρέπει να βρούμε νέες μορφές συνεργατικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά, «Οι μικρομεσαίοι πρέπει να συνεταιρισθούν, να κάνουν μια επιχείρηση από κοινού. Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αρχίσει να καλλιεργείται» τόνισε.

Αλήθεια τι κακό είπε; Όταν σε όλη την Ευρώπη και τον Δυτικό ανεπτυγμένο κόσμο η συνεργασία είναι η βάση ακόμη και της εκπαίδευσης, όπου από το δημοτικό τα παιδιά μαθαίνουν να παρουσιάζουν κοινές εργασίες, στην Ελλάδα γιατί το ξορκίζουμε;

Ακόμη δεν μάθαμε από τα όσα πάθαμε με την εγωκεντρική μας συμπεριφορά και το βόλεμα; Το «αρκεί εγώ να είμαι καλά και όλοι οι άλλοι να καούν», δεν είδαμε ακόμη που οδήγησε;

Πόσο κακό είναι λοιπόν όταν μια επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, όταν θέλει να κάνει βήματα μπροστά, όταν πρέπει να βγει στον ανταγωνισμό πιο προωθημένη από τους «αντιπάλους» της, να συνεργαστεί ή να συνεταιριστεί με κάποια άλλη; Ολόκληροι οικονομικοί κολοσσοί στον κόσμο προχωρούν σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις.

Αν δεν είχαμε το οικτρά αποτυχημένο παράδειγμα των αγροτικών συνεταιρισμών της πρώτης περιόδου του ΠΑΣΟΚ, όπου λόγω απουσίας του κράτους ελέγχου θησαύρισαν τα λαμόγια, σήμερα όχι μόνον δεν θα φάνταζε ως ουτοπία μια τέτοια φράση, αλλά θα ήταν παγιωμένη αντίληψη και σίγουρα δεν θα είχαμε καταλήξει εδώ.

Εξάλλου το πολιτικό σύστημα μέχρι και πριν λίγο καιρό αυτό ήθελε: Μικρούς, αδύναμους και κατακερματισμένους επιχειρηματίες για να τους ελέγχει απόλυτα μέσα από το σάπιο τραπεζικό σύστημα.