Παρασκευή 23.08.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κωνσταντίνος Αντ. Κρεμμύδας-Ανενεργός Πολίτης: Η εξουσία…

26.02.2018

Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία όπου οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και ασκούνται όπως ορίζει το σύνταγμα με το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου να αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.

Όμως πόσο αυτονόητα θεωρούνται στην Ελλάδα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης ,της αξιακής κατάπτωσης , του ανήθικου πολιτικού κανιβαλισμού , της διαφθοράς και των πολιτικών ανακολουθιών και εκπτώσεων;

Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη και δίνεται η αίσθηση της πολιτικής ποδηγέτησης ως προέκταση της κομματικής χειραγώγησης όταν θα έπρεπε να είναι ευδιάκριτη η δημοκρατική χειραφέτηση και η λειτουργία της πολιτικής δημοκρατίας. Και πώς να είναι ξεκάθαρη όταν η πραγματική επιθυμία των κυβερνώντων είναι η ίδια η εξουσία και οι πολιτικές μεθοδεύσεις έχουν μόνο αυτή την κατεύθυνση, την παραμονή στην εξουσία.

Μόλις πριν λίγες μέρες γίναμε μάρτυρες στην αξιοθρήνητη και ντροπιαστική εικόνα που παρουσίασε το ελληνικό κοινοβούλιο κατά την διάρκεια της συζήτησης για το σκάνδαλο της Novartis όταν ευθαρσώς εξαπολύθηκαν κατηγορίες για πρώην πρωθυπουργούς και απαντήθηκαν με απειλές και κατηγορίες για εσχάτη προδοσία και ειδικά δικαστήρια θεμελιώνοντας συνθήκες εθνικού διχασμού, σαν να μη ζήσαμε το ”βρώμικο ‘89” , αναδεικνύοντας μια δυσώδη κατάσταση που μόνο πολιτική αντιπροσώπευση σε ένα κράτος στο χείλος της οικονομικής καταστροφής δεν παρέπεμπε , παρά σε μία παρηκμασμένη αξιοθρήνητη πολιτική μπανανία.

Προφανώς δεν είναι μόνο σημεία των καιρών εξαιτίας της οικονομική κρίσης , η οποία κατά την γνώμη μου είναι ένα στιγμιαίο ατύχημα, όπως έχω ξαναγράψει, στην διάρκεια της ύπαρξης της χώρας που αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπισθεί , αλλά πολιτική παρακμή που ενδεχομένως η μακρά της διάρκεια να οδηγήσει σε πολιτειακή παρακμή .
Άλλωστε η μεγαλύτερη απώλεια για την χώρα δεν είναι το ονομαστικό εισόδημα . Είναι η απώλεια της λογικής και της σύνεσης , της πίστης και της παιδείας , της αρετής και του οράματος . Μας λείπουν πράγματα τα οποία δυστυχώς είναι στοιχειώδη για να βγούμε από τον βούρκο. Ο εύκολος μηδενισμός και η άκριτη αποστροφή δικαιώνουν μόνο την παρακμή και την ανελευθερία. Απέχουμε πολύ από την έξοδο της κρίσης .
“Μια καινούργια κοινωνία δεν μπορεί να γεννηθεί πραγματικά παρά μόνο αν την ίδια στιγμή και με την ίδια κίνηση εμφανισθούν καινούργιες σημασίες, καινούργιες αξίες, καινούργιες νόρμες, καινούργιοι τρόποι να δίνεις νόημα στα πράγματα, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπινων όντων, στη ζωή μας γενικά».(Καστοριάδης).
Κωνσταντίνος Αντ. Κρεμμύδας