Σάββατο 23.03.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κων/νος Α. Κρεμμύδας: Η εικόνα της οικονομίας σε λίγους αριθμούς

05.02.2018

Δόσεις, πτώση της κατανάλωσης , υψηλή ανεργία και αύξηση των οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο τέλος του 2017.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ , η μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ και τα στοιχεία της Eurostat ενώ επιβεβαιώνονται απόλυτα από τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της MARC που έλαβε χώρα στα μέσα Νοεμβρίου.
Ένα στα τρία νοικοκυριά λοιπόν διαβιούν με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ και ένα στα δύο νοικοκυριά περιμένει τη σύνταξη για να “βγάλει” στοιχειωδώς τις απαιτήσεις του μήνα ενώ το 15% των νοικοκυριών δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Για αποταμίευση δεν το συζητάμε καν, μόνο το 3% καταφέρνει να αποταμιεύσει.
Ένα επίσης σοβαρό αποτέλεσμα των ερευνών που πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία είναι η αδυναμία καταβολής των φοροασφαλιστικών εισφορών που έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ποσό των 102.000.000.000 ευρώ στην εφορία και 31.500.000.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία , συνολικά πάνω από 132 δισ. ευρώ . Αν αυτό προστεθεί στο ιδιωτικό χρέος των πολιτών στις τράπεζες δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα και κανένα εισπρακτικό μέτρο δεν μπορεί να δώσει λύση.
Προκειμένου λοιπόν να αποφθεχθούν καταναγκαστικά μέτρα εισπράξεων , κατασχέσεις καταθέσεων , κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ,πλειστηριασμοί ακινήτων κλπ, οι πολίτες καταφεύγουν στη μέθοδο των ρυθμίσεων με αμέτρητες και αέναες δόσεις εγκλωβίζοντας και την επιχειρηματική δραστηριότητα στερώντας ταμειακή ρευστότητα και την οικογενειακή διαβίωση μειώνοντας βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Σε ότι αφορά την κατανάλωση , το πιο σημαντικό στοιχείο αφορά την μείωση της κατανάλωσης σε τρόφιμα ποτά και καπνό σε μεγάλα καταστήματα πώλησης( super markets) η οποία ανήλθε σε 7,2% , δείγμα της οικονομικής οικογενειακής στενότητας. Η πτώση καταγράφεται και σε αξία και σε όγκο πωλήσεων που μεταφράζεται σε μειωμένο κύκλο εργασιών.
Ένας δείκτης που φαίνεται αισθητά βελτιωμένος , στην πραγματικότητα είναι καμουφλαρισμένος , είναι ο δείκτης της ανεργίας που ανέρχεται σε 20,7% παραμένοντας το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη ενώ η ανεργία των νέων κατέγραψε 40,8% , επίσης το υψηλότερο ποσοστό , όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην Γερμανία κατέγραφε 6,6% και στην Τσεχία 4,9% . Η πτώση της ανεργίας οφείλεται στο μεγάλο οικονομικό μεταναστευτικό ρεύμα (Έλληνες οικονομικοί μετανάστες) και στην αύξηση των ελαστικών μορφών εργασιών που προφανώς δεν επιλύουν το πρόβλημα της ανεργίας αλλά τουλάχιστον τονώνουν ευκαιριακά τα οικογενειακά εισοδήματα.
Ίσως όλα τα παραπάνω να αποτελούν μια κυνική καταγραφή , αποτυπώνουν όμως την ζοφερή οικονομική κατάσταση με την οποία θα ζούμε για πολλά χρόνια ακόμη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ. ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ