Σάββατο 31.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κοινωνικό μέρισμα τριών ταχυτήτων-Aναμένεται 700-750 εκατ. ευρώ να δοθούν σε περίπου 1.000.000 οικογένειες

05.11.2017

Κοινωνικό μέρισμα τριών ταχυτήτων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ και πρόσθετες παροχές 600 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση πριν από το τέλος του 2017, εφόσον οι δανειστές το επιτρέψουν.

Από το εφετινό υπερπλεόνασμα αναμένεται 700-750 εκατ. ευρώ να δοθούν σε περίπου 1.000.000 οικογένειες που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια «φτώχειας», ενώ 300 εκατ. ευρώ θα καλύψουν την «τρύπα» εσόδων που έχει ανοίξει το κράτος στη ΔΕΗ από μη καταβολή ποσών που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας και επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, περίπου 300 εκατ. ευρώ προορίζονται για 2.650.000 συνταξιούχους που τους είχαν γίνει παράνομες κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2016, καθώς ο υπολογισμός είχε γίνει στο αρχικό ποσό σύνταξης, πριν από την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα μοιράσει τα περίπου 750 εκατ. ευρώ σε τρεις κατηγορίες πολιτών. Στις οικογένειες που είναι ενταγμένες στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και ανέρχονται σε 273.913, στους μακροχρόνια ανέργους με παιδιά και σε συνταξιούχους που λαμβάνουν πολύ χαμηλή σύνταξη.
Τα ποσά που θα δοθούν θα έχουν διαβάθμιση ανάλογα με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και θα δοθούν σε μία δόση πριν από τα Χριστούγεννα.

Με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις τα εισοδηματικά όρια διαμορφώνονται ως εξής:

-Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.

-Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικες ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.

-Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.

-Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρεις ενήλικες ή δύο ενήλικες και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, 2.400 ευρώ.

-Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, 2.700 ευρώ.

-Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέρος του μερίσματος θα κατευθυνθεί και προς τη ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθούν νέες αυξήσεις στα τιμολόγιά της.

Δηλαδή, μέσω των χρημάτων αυτών ή επιχείρηση θα καλύψει το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (κυρίως το κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών).

Πληροφορίες του «Documento» αναφέρουν ότι μετά τη δικαστική απόφαση για την επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους που είχαν παρακρατηθεί στο πλαίσιο των «φουσκωμένων» εισφορών υπέρ υγείας το 2012, δόθηκε ήδη εντολή από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο και στον ΕΦΚΑ να ξεκινήσουν την εκκαθάριση προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα όταν εκδοθεί η υπουργική απόφαση.

Για το θέμα υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους συνταξιούχους, ενώ και η πολιτεία έχει παραδεχθεί ότι η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων εισπράχθηκε αχρεωστήτως, γιατί υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι πρώτοι υπολογισμοί των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι σε περίπου 1,9 εκατ. συνταξιούχους θα επιστραφεί άπαξ ποσό της τάξης των 10 ευρώ.

Μεγαλύτερες επιστροφές, περίπου 275 ευρώ, εκτιμάται ότι θα λάβουν 660.000 συνταξιούχοι, ενώ περί τις 93.000 θα λάβουν περίπου 1.000 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι που θα λάβουν από 1.150 έως 3.000 ευρώ.