Τετάρτη 19.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κλιμάκωση του αγώνα αποφάσισαν οι αγρότες του Νομού

08.01.2016

Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες του νόμου μετά από σύσκεψη που έγινε. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» και Αγροτικοί Σύλλογοι αποφάσισαν να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Γενάρη.

Παράλληλα αποφασίστηκε στα πλαίσια της πλατιάς ενημέρωσης να γίνουν συσκέψεις στα χωριά Πηγή, Μεγαλοχώρι, Κεφαλόβρυσο και Φαρκαδόνα για την παραπάνω κλιμάκωση του αγώνα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη» και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Νομού Τρικάλων μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 8 Γενάρη 2016 στο ξενοδοχείο Πανελλήνιο απευθύνει αγωνιστικό μήνυμα στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους εν όψει της νέας χρονιάς.

Συνάδελφοι Αγρότες – Κτηνοτρόφοι

Η νέα χρονιά που μπήκε φέρνει νέα επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα μας.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ και του 3ου μνημονίου που από κοινού ψήφισαν με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ επιβάλλει μέτρα εξόντωσης και ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας παραγωγής, μέτρα που θα μας προσθέσουν στη στρατιά του 1,5 εκατομμυρίων ανέργων, μέτρα τα οποία θα συγκεντρώσουν την γη και την παραγωγή στα χέρια των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.

Άμεσα έρχεται στην βουλή ο νέος ασφαλιστικός νόμος που τριπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ τη στιγμή που το 40% από μας αδυνατεί να πληρώσει και οφείλει προηγούμενες εισφορές.

Ακολουθεί το φορολογικό νομοσχέδιο όπου από το πρώτο ευρώ θα φορολογούμαστε με 26% και θα προκαταβάλουμε 100% φόρο( ήδη τη χρονιά που πέρασε 13% και 55% φόρο και προκαταβολή).

Με την νέα ΚΑΠ περικόπτονται κατά 15% οι ενισχύσεις – επιδοτήσεις και θα συνεχιστούν με στόχο να φτάσουν το 2019 στο 60%.

Αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με την συνέχιση των χαρατσιών όπως: ο ΕΝΦΙΑ, οι γεωτρήσεις, η νομιμοποίηση στις σταβλικές εγκαταστάσεις, η μείωση και η κατάργηση της επιστροφής στο φόρο πετρελαίου, η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα αγροεφόδια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η αύξηση στο αγροτικό ρεύμα μαζί με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα που παράγουμε, οι ζημιές που δεν καλύπτονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που μας χρωστάνε από προγράμματα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις μας κάνουν τον βίο- αβίωτο.

Από την άλλη η κυβέρνηση αντί να εξοφλήσει τα χρωστούμενα ανοίγει δρόμο για κατασχέσεις και πληστειριασμούς των περιουσιών μας.

Παράλληλα με τα βάρβαρα μέτρα που συνεχώς παίρνει η κυβέρνηση επιστρατεύει προπαγανδιστικά κόλπα που από τη μία έχει σκοπό να μας κοροϊδέψει (όπως έκανε με τα ισοδύναμα και τα αντισταθμιστικά που ακόμα τα βλέπουμε) από την άλλη προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν μπροστά στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουμε άλλο τίποτα δεν μένει παρά να αντιτάξουμε τα δικά μας όπλα.

Οργάνωση και αγώνας τώρα, συνεχίζουμε σε κοινό αγώνα με εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα που και αυτά πλήττονται.

Οργανώνουμε συσκέψεις και εξορμήσεις στα χωριά μας , συντονίζουμε τον αγώνα μας σε Πανθεσσαλικό και Πανελλαδικό επίπεδο. Από τις 15 Γενάρη βγάζουμε τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών.

Στήνουμε μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική που μας ξεπαστρεύει.

Μαχητικά και οργανωμένα μέσα από τους Αγροτικού Συλλόγους – Επιτροπές αγώνα και την Ομοσπονδία διεκδικούμε τα παρακάτω αιτήματα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από την Πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων:

 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
 • Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
 • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
 • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
 • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
 • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
 • Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.