Κυριακή 29.01.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Αγκυρα

07.10.2021 /

Οξύνει την ένταση η Τουρκία βγάζοντας στην κυπριακή ΑΟΖ τρία πολεμικά πλοία.

Από χθες η  Άγκυρα ανανέωσε τη Navtex στην Κύπρο και στην περιοχή που έχει προγραμματίσει έρευνες το Nautical Geo. Η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή τρία πολεμικά πλοία με το πρόσχημα άσκησης, επιτείνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά και στην Κύπρο.

Kυπριακές πηγές κάνουν λόγο για σύγχρονη «πειρατεία» και απόπειρα των Τούρκων να δημιουργήσουν συνθήκες  θερμού επεισοδίου. Σήμερα ολοκληρώνεται η μεγάλη άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας με την επωνυμία «Ευνομία» που γίνεται στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα ναυτικά μίλια χωρίζουν τα τρία τουρκικά πλοία από τη διεθνή δύναμη. Το ερώτημα είναι αν θα πλεύσει στην περιοχή των προγραμματισμένων ερευνών το Nautical Geo ή αν θα συνοδευτεί από ελληνικά πολεμικά πλοία.\

Υπό τουρκική ομηρία η περιοχή εργασίας του Nautical Geo

Στόχος της Τουρκίας είναι να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και αφετέρου, να επιβάλει τους δικούς της χάρτες για αναβίωση της γαλάζιας πατρίδας. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν νωρίτερα σήμερα στο ΣΙΓΜΑ πως στην περιοχή βρίσκονταν τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας και δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει.

Το Nautical Geo βρίσκεται πλέον αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή που μέχρι πρότινος εκτελούσε μελέτες για τον EASTMED,  βρίσκονται τις τελευταίες ώρες δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα.

Πρόκειται για κανονική πειρατεία, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις, στην περιοχή που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Λίγο πιο πέρα, εντός της ελληνικής ΑΟΖ,  διεξάγεται από χθες η άσκηση “Ευνομία” με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία.

Μάλιστα η πληροφόρηση καταδεικνύει ότι ως απάντηση χθες, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της τουρκικής navtex.

Το χρονικό της παρενόχλησης του σκάφους Nautical Geo από την Τουρκία

Μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Κρήτης, έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 28 Σεπτεμβρίου και άρχισε τις μετρήσεις.

Στις 2 του μήνα, όμως, έφθασε στην ίδια περιοχή το τουρκικό ερευνητικό Ορουτς Ρέις, μαζί με τουρκικά πολεμικά.

Ένα από αυτά απείλησαν δια ασυρμάτου το γαλλικό Nautical Geo με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει.

Συνεπώς, από τις δύο του μήνα μέχρι την επομένη ημέρα, την Κυριακή, το Όρουτς Ρέις έκοβε βόλτες ανενόχλητο.

Η τελευταία πληροφόρηση, καταδεικνύει πως τώρα το τουρκικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά παραμένουν στην περιοχή τα τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας.

Η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, τις καταγράφει  και αντιδρά με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού.Η έκρυθμη αυτή κατάσταση επισκιάζει και τις διερευνητικές επαφές που άρχισαν σήμερα σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα, με τις προσδοκίες να είναι πολύ χαμηλές.

Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκαν οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά επέμεινε και στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν σε έξι μήνες στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: sigmalive

[fbcomments]