Δευτέρα 13.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΚΚΕ Τρικαλων: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

21.06.2016

Τα στοιχεία του ΟΗΕ για το 2015, με τον πρωτοφανή αριθμό των 65,3 εκατ. προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, από τους οποίους το 50% είναι παιδιά, με τα 5,4 εκατ. ανθρώπους που έγιναν για πρώτη φορά πρόσφυγες μέσα στο 2015, είναι ο καθρέφτης ενός συστήματος που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, ξεριζωμό και προσφυγιά. Δείχνουν ακόμη ότι αν οι λαοί δεν βάλουν τη δική τους σφραγίδα, στοχεύοντας τον πραγματικό υπαίτιο, δηλαδή τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα εκατομμύρια των κατατρεγμένων και ξεριζωμένων ανθρώπων θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

Ο ελληνικός λαός είδε την περασμένη χρονιά πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες, Σύρους, Αφγανούς, Ιρακινούς κά να περνούν από την Ελλάδα, εκατοντάδες από αυτούς και από την περιοχή μας, προσπαθώντας να χτίσουν μια νέα ζωή σε κάποιο άλλο κράτος της ΕΕ. Βλέπει τώρα τον εγκλωβισμό 57.000 ανθρώπων στην Ελλάδα, το διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στην ενδοχώρα, τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης -όπως και στο γειτονικό μας Κουτσόχερο- ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Έδειξε, με όλους τους τρόπους, την ενεργή συμπαράσταση και αλληλεγγύη του απέναντι στους πρόσφυγες, με το λαό των Τρικάλων να ξεχωρίζει με το παράδειγμά του.

Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων, φέρει τεράστιες ευθύνες για τη στάση της απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα.

Γιατί: Ψήφισε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που ανοιγοκλείνουν τα σύνορα ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ψήφισε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ψηφίζει νόμους και τροπολογίες που καταπατούν βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων, κουρελιάζουν το διεθνές δίκαιο και οδηγούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα.

Έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα τη ”φύλαξη” των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων και στηρίζει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη δραματική αύξηση των ευρωνατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, για κλιμάκωση των επεμβάσεων στη Μ. Ανατολή και νέα επέμβαση στη Λιβύη.

Δίνει ”γη και ύδωρ” στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στις οποίες συμμετέχει ενεργά. Εμπλέκει τον ελληνικό λαό σε σοβαρούς κινδύνους. Παρά τα ψεύτικα τα λόγια συμπάθειας προς τους πρόσφυγες, στην πραγματικότητα συμβάλλει στην κλιμάκωση του προσφυγικού προβλήματος, στη δημιουργία νέων μαζικών προσφυγικών κυμάτων.

Οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, απευθύνει προσκλητήριο πάλης στον Τρικαλινό λαό για:

-►Να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στη χώρα μας, όπως η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

-►Να καταργηθούν οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους.

-►Να αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα σε όλους τους λαούς που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων.

-►Να γίνουν ανθρώπινοι και υγιεινοί οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, με κρατική φροντίδα, χωρίς ιδιώτες και ΜΚΟ, με ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τους ασυνόδευτους ανήλικους, τις εγκύους, τα άτομα με αναπηρίες.

-►Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και οι επιτροπές ασύλου, να υπάρχει δωρεάν νομική βοήθεια και διερμηνεία για τη γρήγορη, αξιόπιστη και δίκαιη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

-►Να φύγει το ΝΑΤΟ, ο Frontex και οι ανάλογοι μηχανισμοί της ΕΕ από την Ελλάδα.

Καλούμε τον Τρικαλινό και συνολικά τον Ελληνικό λαό και τους πρόσφυγες να δυναμώσουν την κοινή πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την προετοιμασία νέων πολέμων από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Καμία συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας, να μη δοθεί καμία σπιθαμή ελληνικού εδάφους, αέρα και θάλασσας για την υποστήριξη των πολεμικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών. Για αποδέσμευση από τους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ