Σάββατο 18.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το ΚΚΕ για τις περικοπές των συντάξεων

13.08.2016 /

Μετά τη μείωση του ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση, με ένα μπαράζ εγκυκλίων εφαρμόζει τον δικό της αντιασφαλιστικό νόμο, που ήρθε ως συνέχεια των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Έτσι, κόβει φέτες – φέτες τις συντάξεις, μειώνοντάς τες και καταδικάζοντας τους συνταξιούχους σε ανέχεια και εξαθλίωση. Στις τελευταίες περικοπές περιλαμβάνονταν χαρακτηριστικά η επέκταση της αύξησης στο 6% των εισφορών Υγείας, οι μειώσεις στις προσωρινές συντάξεις, επιβολή χαρατσιών σε επιδόματα που λαμβάνουν ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Στόχος, να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση κατά 8 δισ. ευρώ έως το 2019.
Την ίδια ώρα, ξεδιπλώνει μια άθλια προπαγάνδα ότι οι συντάξεις όχι μόνο δε μειώνονται αλλά εμμέσως αυξάνονται! Έτσι, η κυβέρνηση φρόντισε να απαντήσει ότι δεν γίνεται καμιά μείωση. Η χτεσινή «Αυγή», μάλιστα, είχε πρωτοσέλιδο τίτλο: «Η αλήθεια για τις συντάξεις», γράφοντας συγκεκριμένα ότι «καμιά διαφορά δεν πρόκειται να δει στα ΑΤΜ το 80% των συνταξιούχων όπως είπε ο υπουργός Εργασίας». Έφτασαν, μάλιστα, να υποστηρίζουν ότι έγιναν και «μικρές αυξήσεις και έμμεση αύξηση συντάξεων, καθώς η παρακράτηση γίνεται πλέον επί του πραγματικού ποσού»!
Μια προπαγάνδα μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων, που θέλει αφενός να συγκαλύψει τη νέα σφαγή που έκανε και κάνει και ο δικός της νόμος στις ήδη τσακισμένες συντάξεις από τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αφετέρου, να αποπροσανατολίσει από το βασικό: Ότι οι συντάξεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων είναι ψίχουλα και δε φτάνουν όχι μόνο για αξιοπρεπή ζωή των απόμαχων της δουλειάς, αλλά ούτε καν για να καλύπτουν κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Η κυβέρνηση λέει ότι το 80% των συνταξιούχων δεν θα δει μείωση στο ΑΤΜ. Επομένως, το υπόλοιπο 20% θα πάρει μειωμένες συντάξεις. Ομολογεί λοιπόν ότι μειώνει συντάξεις.
Κάνει λόγο για επέκταση παρακράτησης της εισφοράς για την Υγεία και στις δεύτερες συντάξεις. Άρα μειώνει με ανάλογο ποσό τις συνολικές αποδοχές συνταξιούχων που τυχαίνει να παίρνουν π.χ. μια σύνταξη χηρείας ή άλλες παρόμοιες συντάξεις.. Τώρα πώς αυτή η μείωση παρουσιάζεται ως έμμεση αύξηση, αυτό μόνον ταχυδακτυλουργός μπορεί να το εξηγήσει. Φαιδρή κυβερνητική προπαγάνδα.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση λέγοντας ότι στο 80% δεν μειώνονται οι συντάξεις, καλλιεργεί εμμέσως ψεύτικους διαχωρισμούς στους συνταξιούχους, (χαμηλοσυνταξιούχοι – υψηλοσυνταξιούχοι), για να διασπάσει τις αντιδράσεις τους και να παρεμποδίσει έτσι και τις διεκδικήσεις τους.
Η κυβερνητική προπαγάνδα επικεντρώνει στην εισφορά 6% για την Υγεία, γιατί εμμέσως πλην σαφώς θέλει να πει ότι ενισχύεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, άρα είναι σε όφελος όλου του λαού και των συνταξιούχων. Άλλη μια προσπάθεια συγκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής της στον τομέα της Υγείας, αφού έχει μειώσει δραστικά τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό κι έχει αυξήσει τις πληρωμές των ασφαλισμένων για παροχή υπηρεσιών Υγείας από το Δημόσιο Σύστημα, αλλά και φαρμάκων. Η κατάσταση και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και στα νοσοκομεία είναι δραματική και για τους υγειονομικούς, και για τους ασθενείς, ιδιαίτερα τους χρονίως πάσχοντες και μάλιστα με βαριές ασθένειες (π.χ. καρκινοπαθείς). Παρόλο που αύξησε από 4% στο 6% την εισφορά στην Υγεία. Δηλαδή, πάλι ο λαός πληρώνει.
Οι άνθρωποι του μόχθου δούλεψαν μια ζωή, πληρώνοντας από τους μισθούς τους και από το μικρό εισόδημά τους (από αγροτική ή άλλη επαγγελματική ενασχόληση) , για να έχουν αξιοπρεπείς συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ. Τώρα, όλ’ αυτά έχουν «κουρευτεί με την ψιλή μηχανή, από τον πάτο», γίνανε ακριβοθώρητα.
Γι αυτό οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην ανεχτούν τη ζωή των μειωμένων μισθών, συντάξεων, υπηρεσιών Υγείας. Να μην εγκλωβίζονται στα κάλπικα κυβερνητικά διλήμματα, αλλά χωρίς ανοχή και αναμονή να οργανώσουν την κοινή τους αντεπίθεση. Για παρεμπόδιση της εφαρμογής των αντιασφαλιστικών μέτρων, διεκδικώντας κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, συντάξεις για αξιοπρεπή ζωή, πλήρη κάλυψη σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κόντρα στην πολιτική που κάνει την ασφάλιση και περίθαλψη ακριβά εμπορεύματα.
ΤΡΙΚΑΛΑ 12/8/2016 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ