Σάββατο 09.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στα χωριά του Ασπροποτάμου

11.08.2021

Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, Μπακάση Βάσω, μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας περιφερειακή σύμβουλο, Δημουλά Βαγγέλη, μέλος της Τ.Ε Τρικάλων του ΚΚΕ και Χαντζιάρα Γιώργο δημοτικό σύμβουλο Μετεώρων, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, περιόδευσε την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021, στα χωριά Αμάραντο, Στεφάνι, Κρανιά και Καστανιά.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, στα χωριά Αμάραντο και Στεφάνι, ενημέρωσαν κατοίκους και παραθεριστές για τις θέσεις του ΚΚΕ, για τα ζητήματα της δασοπροστασίας, των δασικών χαρτών, της ακρίβειας και της υγείας.

Στην Κρανιά, συναντήθηκαν και συζήτησαν με κατοίκους και εκπροσώπους του δικτύου κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών για τις θέσεις του ΚΚΕ για την ενέργεια και εξέφρασαν την αντίθεση του Κόμματος στην εγκατάσταση των επιχειρηματικών ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο του Ασπροποτάμου και γενικότερα, που μετατρέπουν την ενέργεια σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό και καταστρέφουν το περιβάλλον, για τα κέρδη των λίγων..

Ενημέρωσαν τους κατοίκους, ότι το ΚΚΕ, μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, αλλά και με τους εκλεγμένους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανέδειξε το θέμα επανειλημμένα, με επερωτήσεις, συζητήσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην περιοχή και σε όλα τα Θεσσαλικά βουνά και την στήριξή του στον αγώνα που δίνουν φορείς και σωματεία του νομού Τρικάλων, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αναδείχτηκε από την συζήτηση και από τα στοιχεία της ΡΑΕ, έχει υποβληθεί ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων από ιδιωτικές εταιρείες για εγκατάσταση  317 ανεμογεννητριών, στην ορεινή περιοχή του Ασπροποτάμου, του Μαλακασίου και της Πίνδου. Οι κολόνες των ανεμογεννητριών φτάνουν από 90 ως 120 μέτρα ύψος και τα ανεμόπτερα (έλικες) από 140 ως 150 μήκος και θα έχουν συνολική ισχύ 547,45 MW. Επομένως βρίσκεται  σε εξέλιξη η διαφαινόμενη μετατροπή τμημάτων  της οροσειράς Ασπροποτάμου,  Κόζιακα ως την οροσειρά της Πίνδου, από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη, προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα τις εγκαταστήσουν, αποδεικνύοντας ότι αυτές οι επενδύσεις δεν έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που επενδύουν σε ΑΠΕ, που οδηγούν σε αύξηση της τιμής του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην παράδοση του φυσικού και του ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι “ναι ή όχι στα αιολικά”, αλλά “ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;”. Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίησή τους είναι η εκμετάλλευση και λειτουργία τους με κριτήριο το κέρδος.

Το ΚΚΕ σταθερά αναδεικνύει ότι τα αιολικά πάρκα, όπως και συνολικά οι ΑΠΕ, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην παραγωγή Ενέργειας σε όφελος του λαού, μόνο στο πλαίσιο μιας οικονομίας όπου από τη μέση θα έχει φύγει το καπιταλιστικό κέρδος, σ’ έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, διανομής και μεταφοράς Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική, κρατική ιδιοκτησία, δηλαδή θα υπάρχει ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής – λαϊκής εξουσίας.

Στην Καστανιά, τα στελέχη του ΚΚΕ, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Τ.Σ και τον πρόεδρο του Δασικού Συνεταιρισμού, με τους οποίους συζήτησαν για τα προβλήματα του χωριού και των δασεργατών. Ενημέρωσαν επίσης κατοίκους και παραθεριστές για τις θέσεις του Κόμματος για τα ζητήματα της δασοπροστασίας, των δασικών χαρτών, της ακρίβειας και της υγείας.

[fbcomments]