Σάββατο 19.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εκδήλωση για την Κοινωνική ισοτιμία της γυναίκας

23.03.2016 /

Εκδήλωση με θέμα τη συμβολή του ΚΚΕ στη χειραφέτηση της γυναίκας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον» με ομιλήτριες το μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας Μαρία Γαβαλά και τη Γεωργία Καπέτη ,μέλος της Τομεακης Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι τοπικές Τομεακές Οργανώσεις, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής και δράσης του κόμματος.

Όπως σημείωσαν οι ομιλήτριες «το ΚΚΕ διαχρονικά πρόβαλλε τη σημαία του αγώνα, της διεκδίκησης της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η θέση μας για την κοινωνική ισοτιμία της γυναίκας στην προοπτική της σοσιαλιστικής κοινωνίας, την ικανοποίηση όλου του φάσματος των αναγκών της στην κοινωνική ζωή, τη συμμετοχή της στο εργατικό κίνημα και στη συμμαχία του με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου-χωριού. Οι θέσεις μας αφορούν τη γυναίκα, ως τμήμα του εργατικού, λαϊκού κινήματος, με την αναγκαία εξειδίκευση με βάση τις ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες της, που προκύπτουν από τον αναπαραγωγικό της ρόλο. Οι γυναίκες από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα εμπόδια, σε σχέση με τους άντρες, στη συνειδητοποίηση της ανάγκης οργάνωσης και συμμετοχής στον αγώνα με το βλέμμα στραμμένο στις κοινωνικές – οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους».

Παράλληλα, τόνισαν ότι «στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε- στον καπιταλισμό-η μειονεκτική θέση της πλειονότητας των γυναικών στον κοινωνικό και οικογενειακό καταμερισμό παραμένει. Μορφή αλλάζει η γυναικεία ανισοτιμία. Όχι περιεχόμενο. Και αυτό γιατί η φυλετική καταπίεση των γυναικών είναι το φυσικό επακόλουθο της εκμετάλλευσης του εργαζόμενου άντρα, επομένως της εκμετάλλευσης και των δύο φύλων. Μόνο όταν το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα θα ανατραπεί και μπουν οι βάσεις του σοσιαλισμού –κομμουνισμού, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η αληθινή απελευθέρωση της γυναίκας».

Καταλήγοντας, τόσο η κα. Γαβαλά, όσο και η κα. Καπέτη σημείωσαν ότι «να σκεφτούμε τελικά πως χωρίς αγώνα δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Γιατί χωρίς οργάνωση και των αντρών και των γυναικών, με συγκεκριμένο άξονα πάλης, με συγκεκριμένο σχέδιο πάλης, μέσα από τα σωματεία, και κυρίως τα σωματεία που πραγματικά παλεύουν, στέκονται στο πλευρό του εργαζόμενου, μέσα από το ΠΑΜΕ, μπορούν να διεκδικήσουν ζητήματα και να βάλουν και το πρόβλημα της γυναικείας ισοτιμίας και χειραφέτησης στο επίκεντρο της πάλης».

Ε.Κ.