Τετάρτη 07.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κινούνται οι επιμέρους πληρωμές, «αγκάθια» με την προετοιμασία εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης

28.11.2018

Κινούνται οι επιμέρους πληρωμές (βιολογική κτηνοτροφία, απονιτροποίηση, Κομφούζιο, ζιζανιοκτονία ορυζώνων, διατήρησης των αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων).

Ωστόσο, μεγάλες δυσκολίες φαίνεται να υπάρχουν με την προετοιμασία της διαδικασίας για την πληρωμή της δεύτερης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης. Το μείζον ζήτημα δείχνει να είναι η αναντιστοιχία με τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, στη βάση των οποίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλει όλο αυτό το διάστημα προσπάθειες προκειμένου οι απώλειες στις ενισχύσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες και σε λιγότερους δικαιούχους αλλά την ίδια ώρα ούτε οι δασικοί χάρτες αλλάζουν ούτε τα συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούν να αφομοιώσουν τα νέα δεδομένα.

Για το θέμα των πληρωμών των γεωργοπεριβαλλοντικών μίλησε στο Agronews ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης τονίζοντας: «Οι πληρωμές των προγραμμάτων συμπεριλαμβανομένης και της Απονιτροποίησης έχει προγραμματιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε.

Και πρόσθεσε: «όλο αυτό το διάστημα μετά την πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος εντοπίζουμε τα προβλήματα και τα επιλύουμε. Ουσιαστικά ότι στοιχεία παίρνουμε από τα δασαρχεία τα βάζουμε στο σύστημα προκειμένου να γίνουν σωστά και χωρίς προβλήματα οι πληρωμές».

www.agronews.gr