Τρίτη 10.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ζεστασιά και φροντίδα για την 3η Ηλικία στο ΚΗΦΗ

18.03.2015

Από τις δομές του Δήμου που προσφέρουν ιδιαίτερα κοινωνικό έργο συντηρώντας, φροντίζοντας και περιθάλπτοντας ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν αυτή την ανάγκη, είναι το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

Ο «Ε.Π.» επισκέφτηκε αυτές τις δομές διαπιστώνοντας πως επιτελείται από τη διεύθυνση και το προσωπικό ένα σοβαρό κοινωνικό έργο, που έχει αντίκτυπο σε όλη την Τρικαλινή κοινωνία.

Το Κ.Η.Φ.Η. στεγάζεται στο χώρο δίπλα από το 2ο ΚΑΠΗ στον Άγιο Οικουμένιο, πολύ κοντά στην Ε.Ο.Τρικάλων-Ιωαννίνων. Οι χώροι του είναι άνετοι και ευρύχωροι και υποδέχονται καθημερινά 25 ωφελούμενους-ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, η επιλογή των οποίων γίνεται με κάποια κριτήρια και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ.) και των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τους φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας.

Εκεί προσέρχονται καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 13.30 μ.μ. και σ’ ένα φιλικό και δημιουργικό περιβάλλον αναπτύσσουν διάφορες δραστηριότητες με συζήτηση, ζωγραφική, τραγούδι, χαρτιά, επιτραπέζια παιχνίδια, χειροτεχνίες και κατασκευές με απώτερο στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους, να κυλάει ευχάριστα ο χρόνος τους και να νιώθουν τη χαρά της δημιουργίας και της συνεργασίας. Επίσης τους παρέχεται από την υπηρεσία δωρεάν πρωινό και μεσημεριανό.

Στο ΚΗΦΗ υπηρετεί νοσηλεύτρια η οποία προσφέρει στους ωφελούμενους πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα (μέτρηση πίεσης και ζακχάρου, περιποίηση τραυμάτων, συμβουλές υγείας κλπ.). Υπάρχουν επίσης δύο κοινωνικοί φροντιστές που ασχολούνται με τη φροντίδα και την ψυχαγωγία τους, ένα άτομο ως βοηθητικό προσωπικό που ασχολείται με την υγιεινή και καθαριότητα των χώρων και τέλος ένας οδηγός του μικρού λεωφορείου που μεταφέρει τους ηλικιωμένους από και προς το ΚΗΦΗ. Μια φορά την εβδομάδα επισκέπτεται τους ωφελούμενους γιατρός, ο οποίος τους εξετάζει και παρέχει συμβουλές υγείας.

Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» απευθύνεται σε περίπου 900 ωφελούμενους σε επίπεδο νομού, υλοποιείται από τους Δήμους και είναι αυτό που υποδηλώνει και τ’ όνομά του. Η παροχή βοήθειας και φροντίδας κατ’ οίκον από ειδικούς επιστήμονες σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους μόνιμα ή κάποιες ώρες της ημέρας και δεν αυτοεξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό και των ΑΜΕΑ που ζουν μόνα τους ή με την οικογένειά τους και αντιμετωπίζουν κινδύνους απομόνωσης, αποκλεισμού, επιβίωσης και υπερβολικής επιβάρυνσης της οικογένειάς τους και κινδυνεύουν να κάνουν χρήση ιδρυματικής φροντίδας και να υποστούν επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους.

Στο Δήμο Τρικκαίων το πρόγραμμα έχει ως έδρα τις έδρες των ΚΑΠΗ, καλύπτοντας τις ανάγκες όλης της πόλης.  Εδώ απασχολούνται μια κοινωνική λειτουργός που αξιολογεί τις περιπτώσεις για την επιλογή των ηλικιωμένων και επεμβαίνει όπου κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη. Οι δύο νοσηλεύτριες παρέχουν πρωτοβάθμια νοσηλευτική περίθαλψη και συνοδεία σε γιατρούς ή νοσοκομείο και τέλος περιλαμβάνονται και δύο οικογενειακοί βοηθοί που αναλαμβάνουν την καθαριότητα του σπιτιού και την κάλυψη καθημερινών αναγκών των ωφελούμενων.

Την διεύθυνση και την εποπτεία αυτών των προγραμμάτων που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ και κρίνονται άκρως απαραίτητα για τους λόγους που εκθέσαμε παραπάνω, έχουν ο Αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας και εμπορίου κ. Χρήστος Αναστασίου και η προϊσταμένη του τμήματος παιδικής μέριμνας, τρίτης ηλικίας και στήριξης ΡΟΜΑ κ. Λιάνα Πελίγκου.

 

                                                                Δημήτρης Παδιός